Afbeelding
Foto: Jan Willem van Bodegom

"Laten we elkaar met respect behandelen”

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In het Bravis ziekenhuis zetten 24 uur per dag, 7 dagen in de week medewerkers zich in om coronapatiënten zo goed mogelijk te verzorgen. Wie gaan er schuil achter het chirurgisch mondneusmasker, gelaatsscherm en beschermingsschort? Wat maken zij mee op hun afdeling, hoe gaan zij om met de druk en welke indrukken nemen zij mee naar huis? In een serie artikelen laat het Bravis ziekenhuis de coronamedewerkers aan het woord. Wij mochten één van deze artikelen met jullie delen. Lees het verhaal van Eva Bakker, teamleider van de Spoedeisende Hulp van het Bravis ziekenhuis. Eva is getrouwd en moeder van een zoontje van 4 jaar.  

De medewerkers van de Spoedeisende Hulp (SEH) zijn gewend om met druk om te gaan. Het coronavirus doet daar een schep bovenop, zeker in de tweede golf. “In het voorjaar zagen we nauwelijks reguliere patiënten. Het leek wel of niemand meer buikpijn, een beroerte of hartklachten kreeg. We begrepen er niets van. Nu zien we deze klachten wel en komen daar de covid-patiënten bij. Het is nu vele malen drukker dan tijdens de eerste golf”, meldt Eva. Voor de SEH brengt corona een extra probleem met zich mee. “Per covid-patiënt ben je een verpleegkundige bijna drie kwartier kwijt. Die gaat met volledige beschermende middelen de kamer in en voert dan achter elkaar alle werkzaamheden en testen uit. Tussendoor kan de verpleegkundige niet even bij andere patiënten gaan kijken. Dat maakt het extra druk”, aldus de teamleider. “Wij zien dagelijks twee pieken: een aan het begin en een aan het eind van de middag. Dat heeft te maken met de visites van de huisartsen.”

Tot nu toe is het altijd gelukt om de patiëntenstroom op te vangen. “Er zijn weleens collega’s van hun verlof naar het ziekenhuis geroepen, maar het paste altijd net”, zegt Eva. “Het verloop is heel grillig. Het ene moment heb je het rustig en dan komt ineens alles tegelijk. Die pieken zijn de grootste belasting, want je wilt toch goede zorg bieden. Door de beschermde kleding valt het niet mee. Het zit voor geen meter, is bloedheet en je gezichtsmasker beslaat. Eenmaal binnen bij een patiënt mag je je niet aanraken. Dan probeer je met een afgezakte bril een infuus te prikken. Maar dan zie je wat het SEH-team zo geweldig maakt: iedereen staat er gewoon. Ondanks de drukte, de vermoeidheid en de angsten heerst hier de spirit: we doen het en we kunnen het.”

Eva is van nature heel nuchter. “Natuurlijk vind ik het ook niet gezellig om zo de winter in te gaan, zonder lichtpuntjes. Mijn zoontje wordt in december vijf. Hij kan gelukkig nog een kinderfeestje houden, maar voor de familie geldt dat niet. En de binnenspeeltuin zit er ook niet in. Aan de andere kant zijn de weekenden wel lekker. We hebben heel Zuid-West-Brabant gezien. Hadden we anders nooit gedaan”, merkt Eva op met een glimlach. “Wel ben ik gestopt met het kijken naar praatprogramma’s. Ik ben heel de dag al met covid bezig. Dan hoef ik niet ’s avonds nog eens te horen wat ze er op tv van vinden. Iedereen heeft wel een mening of dé oplossing, maar uiteindelijk moeten we het gewoon uitzitten met z’n allen. Ik kan me wel ergeren aan berichten op sociale media. Mensen moeten niet zeggen dat het wel meevalt, terwijl ze niet weten hoe het er in het ziekenhuis aan toegaat. Iedereen binnen Bravis staat klaar om elkaar te helpen. Zo krijgen wij op de SEH veel steun van onze OK-collega’s. Als je dan een dag continu in een piek hebt moeten werken, dan valt het niet mee. Bij dat soort berichten scroll ik maar snel verder.”

Op de SEH merken ze ook dat mensen coronamoe zijn en daardoor een kort lontje hebben. “Door corona hebben we de maatregel moeten nemen dat per patiënt één begeleider naar binnen mag, voor corona waren dat er twee. Dat doen we niet omdat we het zo leuk vinden. Als we meer mensen toelaten, kunnen we ons niet aan de anderhalve meter afstand houden. Het is jammer dat we regelmatig daarover in discussie moeten gaan of erger. Wij doen ook maar ons werk. Laten we elkaar met respect blijven behandelen, dan komen we samen goed door deze vervelende periode.” [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief