Kampioensvirus: Langs de lijn bij MOC’17
<p>Arnoud Frericks overhandigt het eerste exemplaar aan Gerry Leenders</p>

Arnoud Frericks overhandigt het eerste exemplaar aan Gerry Leenders

(Foto: Remko Vermunt)

Kampioensvirus: Langs de lijn bij MOC’17

BERGEN OP ZOOM - De Bergse Arnoud Frericks was jarenlang leider van het voetbalteam van zijn zoon bij MOC’17. In die jaren heeft hij van alles meegemaakt. “Ieder jaar was het paniek aan het begin van het seizoen, maar het kwam altijd goed.” De ervaringen die hij opdeed, heeft hij nu omgezet in een boek: ‘Kampioensvirus langs de lijn’.


Zo’n tien jaar geleden besloot Arnoud Frericks zijn eerste kinderboek te schrijven: ‘Op de proef gesteld’. “Ik werk voor een huisartsenlaboratorium, vandaar de naam.” Er werden 1400 exemplaren gedrukt en alle medewerkers kregen het boek mee als presentje. “Dat was heel bijzonder. Het boek zie ik nu, zo’n acht jaar later, nog steeds wel eens voorbijkomen en ik krijg er nog steeds positieve reacties op.” Het boek kreeg zelfs de aanmoedingsprijs van de uitgever. “En dan gaan mensen toch vragen, waar blijft het tweede boek”, lacht Frericks. En dat liet toch een hele tijd op zich wachten. “Als je kijkt naar wanneer ik echt hieraan ben begonnen, dan is dat twee of drie jaar geleden. Dus dan valt het mee”, lacht Frericks.

In het boek ‘Kampioensvirus langs de lijn’ beschrijft Frericks de perikelen binnen een voetbalclub op een humoristische wijze. “Het boek gaat niet over de selectiespelers die naar Ajax willen”, maakt Arnoud meteen duidelijk. “Het gaat juist over al die andere teams en dat zijn er heel veel. De jongens en meisjes die gewoon willen voetballen, maar die wel afhankelijk zijn van ouders, leiders, trainers en hun medespelers.” Zelf loopt Frericks al zo’n tien jaar rond bij voetbalclub MOC’17. “In die jaren heb ik heel veel meegemaakt en ik wilde dat eigenlijk op een mooie manier afsluiten. Ik ben zelf begonnen als trainer van de F’jes en toen de E’tjes en de D’tjes. En ieder jaar ging het weer hetzelfde. Aan het begin van het seizoen was het paniek, want we hadden bijvoorbeeld maar acht spelers, ouders waren boos over dat hun kind zo laag was ingedeeld, er waren geen ouders die wilden helpen, en ga zo maar door. Elk jaar was het stress aan het begin van het seizoen, er was paniek dat we het niet gingen halen om überhaupt te starten. We hebben zelfs momenten gehad dat we met 20-0 verloren, omdat het andere team al een geoliede machine was. Stonden we dan met ons samengeraapt zooitje. Maar, ieder jaar kwam het toch weer goed en ik kijk met heel veel plezier terug op al die seizoenen.”

In het boek gaat het echter anders. Het gaat over twee leiders van voetbalteam JO17-6 van MOC’17. Zij besluiten om het roer om te gooien. Ze zetten alle braafheid en bescheidenheid voor een keer opzij en doen wat leiders van andere teams al jaren doen. Goede spelers wegkapen bij andere teams, partijdig fluiten en duels op het randje om voor één keer kampioen te worden, maar of dat ook gaat lukken..? “Het boek ziet er misschien uit als een jongensboek, maar het is vooral geschreven voor de ouders, leiders en opa’s en oma’s. Veel mensen gaan zich erin herkennen”, stelt Frericks. Veel steun heeft hij tijdens het schrijven gehad van de Bergse schrijfdocente Rianne Acda van Schrijven & Schrappen. “Zij heeft het boek echt naar een hoger niveau getild. Maar het mooiste compliment heb ik van verenigingsmanager Gerry Leenders gekregen. Ik wilde wel dat MOC’17 achter het boek zou staan en hij liet me weten: ‘Dit is het tweede boek in heel mijn leven dat ik in één ruk heb uitgelezen’. Een mooier compliment kan je toch niet krijgen?”

Het boek ligt vanaf 18 november bij boekhandels Quist en Van der Kreek in de winkel voor 9,95 euro, en het is online te bestellen via www.boekscout.nl. “Ik heb het boek in eigen beheer uitgegeven, maar de opbrengst doneer ik aan MOC’17. Zij hebben het zwaar tijdens deze coronacrisis”, legt Frericks uit.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief