Herontwikkeling van Bergse binnenstad: combinatie van wonen, werken en leisure
Foto: Remko Vermunt

Herontwikkeling van Bergse binnenstad: combinatie van wonen, werken en leisure

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Jeroen de Lange heeft donderdagmiddag, samen met gedeputeerde Erik Ronnes van de provincie Noord-Brabant, een intentieovereenkomst ondertekend voor de herontwikkeling van de Bergse binnenstad. Gezamenlijk hebben ze een plan van aanpak opgesteld om leegstand tegen te gaan en om tegelijkertijd te zorgen voor een levendige binnenstad met de juiste voorzieningen en een goede combinatie van wonen, werken en leisure.


De wethouder is blij met de samenwerking om gezamenlijk de schouders eronder te zetten. “In onze prachtige historische binnenstad veranderen en verrijken we de functies. Niet meer alleen traditionele detailhandel en horeca, maar ook wonen, leisure en dienstverlening zoals een advocatenkantoor. Samen met de betrokkenen gaan we zorgen dat de vele kansen die de binnenstad biedt verzilverd worden. Je kunt dan denken aan de koppeling tussen de binnenstad en de Binnenschelde, maar zeker ook de koppeling van kennis en innovatie op het gebied van duurzame voedselproductie met bestaande bedrijvigheid. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als we het Dablab, ons Agrofoodkenniscentrum, kunnen verbinden met de horeca in de binnenstad”.

“Ook al is de uitdaging in Bergen op Zoom groot, met de bijdrage die we nu leveren aan de stad kunnen we de aanpak van de leegstand in de binnenstad versnellen”, stelt ook gedeputeerde Ronnes. “Het is een kans om dat mogelijk te maken én maatschappelijke opgaven in onze provincie zoals grote vraag naar woningen, klimaatadaptatie, energietransitie en duurzaamheid op te pakken. We doen dit overigens ook met de andere grote en middelgrote steden in Brabant die allemaal te maken hebben complexe vraagstukken in de centra.”

Toekomstbeeld en actieplan

Het plan van aanpak moet leiden tot concrete samenwerkingsafspraken tussen provincie en gemeente en andere partijen. Er ligt dan een gezamenlijk gedragen toekomstbeeld en actieplan voor de binnenstad waarin staat wat de betrokken partijen in de komende 5 jaar gaan doen om de binnenstad aantrekkelijk en vitaal te houden.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief