Afbeelding

Bergenaar schrijft boek: Ga niet hardlopen

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Bergse Gerben Solleveld heeft een boek geschreven met een opvallende titel: ‘Ga niet hardlopen’. Naar eigen zeggen is het geen boek over hardlopen, maar juist over het creëren van een gezonde levensstijl waarmee je wél klaar bent om blessurevrije kilometers te maken. De ondertitel luidt dan ook: ‘Maar zet eerst deze 4 juiste stappen’. “Met vallen en opstaan ontdekte ik dat de moderne hardloper zijn levensstijl om moet gooien voor een realistisch resultaat”, aldus Solleveld.

Gerben Solleveld is zelf een fanatiek hardloper. “In 2013 ben ik begonnen met hardlopen, maar dat ging zoals bij vel mensen met weinig motivatie. Ik had geen doelen. Daarom heb ik me ingeschreven voor een wedstrijd in Rotterdam, waar ik toen nog woonde.” Dat bleek een goede stok achter de deur voor Gerben. “Daarom besloot ik me na afloop maar meteen in te schrijven voor de Marathon van Rotterdam en wonder boven wonder ben ik daarbij gefinisht. Na afloop zei ik: ‘Dit doe ik nooit meer’. Maar, drie dagen later stond ik in een sportwinkel, omdat ik de marathon had gelopen op tennisschoenen en een wielrenbroekje. Het was tijd voor een serieuzere aanpak.”

Sindsdien is hardlopen erg belangrijk voor Gerben. “Hardlopen betekent voor mij vrijheid en m’n hoofd leegmaken, maar ook doelen stellen en competities aangaan. Dat zijn dingen die me ook in mijn dagelijkse leven helpen.” Zelf heeft Gerben jarenlang in de journalistiek gezeten, maar sinds zijn verhuizing naar Bergen op Zoom (anderhalf jaar geleden) is dat even op een laag pitje komen te staan. “Mijn vriendin was fulltime aan het werk en ik was vooral bezig met de verbouwing en de verhuizing. Toen er een gat in de agenda ontstond, ben ik mijn boek gaan schrijven.”

Het idee voor een boek had Gerben al langer. “Ik liep al jaren met het idee om een boek te schrijven. Ik vind het ontzettend leuk om te schrijven en ik kreeg er ook altijd positieve reacties op. Toen ik in 2014 de marathon liep, ben ik begonnen met korte verslagen te schrijven van de wedstrijden die ik liep. Ik dacht: ‘Misschien kan ik er ooit iets mee’. Die stukjes ben ik gaan bundelen.” Maar, het boek bestaat uit meer dan alleen hardloopverhalen. “Ik wilde er iets van maken, waar mensen ook echt iets aan hebben. Het is een weerspiegeling van waar ikzelf tegenaan ben gelopen.”

Zo kreeg Gerben al snel te maken met blessures, maar hij had geen waar dat vandaan kwam. “Je kan wel naar de fysiotherapeut gaan en die kan het probleem tijdelijk oplossen, maar daarmee haal je niet de oorzaak van het probleem weg.” Uiteindelijk heeft Gerben zelf vier stappen opgezet die je eerst moet doorlopen om resultaat gericht en blessurevrij te kunnen lopen. “De vier stappen voor de moderne hardloper. Want menig hardloper is op dit moment ook een thuiswerker. Veel mensen zitten urenlang naar een beeldscherm te staren, dus het lichaam roept af en toe om beweging. Maar, daar is het lichaam helemaal niet voor gemaakt als je dagenlang achter je laptop zit.”

Volgens Gerben komen veel blessures voort uit het feit dat mensen zich niet goed voorbereiden. “Je trainingsschema aanpassen en een paar rek- en strekoefeningen toevoegen, zijn maar doekjes voor het bloeden en het is wachten op de volgende blessure.”

Wil jij het boek van Gerben bestellen? Neem dan een kijkje op zijn GoFundMe-pagina: www.gofundme.com/f/dit-is-mijn-boek-ga-niet-hardlopen.
De officiële lanceerdatum staat op 14 januari 2021.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief