Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Van alle markten thuis: ‘Dat is toch het mooiste compliment dat je kan krijgen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Van een viskraam tot een groenteboer(in) en van nacht- en ondergoedmode tot hondenvoeding. De markt in Bergen op Zoom is letterlijk van alle markten thuis. Maar, hoe is dit jaar voor de marktkooplui? Spinnen zij garen bij de coronacrisis? Of blijven juist alle bezoekers weg? En hoe zit het op de markt met die anderhalve meter? 

Ton en Janny de Ridder uit Pijnacker verkopen al jaren stroopwafels op de markt in Bergen op Zoom. Hoe lang ze er al staan, dat durven ze niet te zeggen. “We zijn begonnen op de Kaai, dus ik denk een jaar of vier of vijf”, stelt Ton terwijl hij bezig is met het bakken van de stroopwafels.

Ton en Janny hoor je niet klagen over hoe het nu gaat op de markt. “Kijk even om je heen. We staan op een ideale plek. In een winkelstraat met verder bijna geen andere kramen, dus we vallen ontzettend goed op.” Verder merken Ton en Janny eigenlijk bijna niets van de coronacrisis. “Mensen houden automatisch 1,5 meter afstand en het meeste wordt gepind. Wat we wel merken is dat er meer mensen op de markt komen, ze kopen liever buiten hun boodschappen dan in een drukke supermarkt.”

Tijdens de eerste coronagolf hebben Ton en Janny er wel even uitgelegen. “We hebben negen weken niet op de markt gestaan. We zijn al op leeftijd en dit was toch een beetje de brandhaard van het coronavirus. Dat was pijnlijk, maar dan is je gezondheid toch het belangrijkste”, stelt Ton. Toch zijn ze blij nu weer op de markt te staan. “En ze hebben enorm veel vaste klanten”, vertelt één van de klanten die wekelijks een stroopwafel komt halen. “Vanochtend kwamen er zelfs twee dames uit Tholen”, beaamt Janny. “Ze kwamen speciaal voor twee reuzestroopwafels. Dat is toch het mooiste compliment dat je kan krijgen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief