Afbeelding
Foto:

Sena Performers European Guitar Award gaat naar Jimi Hendrix

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Amerikaanse gitaarlegende Jimi Hendrix wordt op zondag 13 december postuum geëerd met de Sena Performers European Guitar Award 2020. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een (inter)nationale artiest die zijn sporen heeft verdiend binnen het (inter)nationale popcircuit en een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaar. ‘50 Jaar geleden overleed Hendrix maar hij is tot op de dag van vandaag de meest inspirerende elektrische gitarist aller tijden.

Net als bij de vorige vier edities zal er rondom de award-uitreiking een live-event in Gebouw-T in Bergen op Zoom plaatsvinden. SEGA organiseert deze award in samenwerking met Gebouw-T en Sony Music Nederland, het platenlabel van Hendrix dat vorige week vrijdag nog  Live in Maui van Hendrix uitbracht. 

Op 13 december zal een hele rij Nederlandse topmuzikanten het oeuvre van Hendrix eren. Ondanks de huidige lastige situatie is de lijst van optredende artiesten indrukwekkend. Onder meer Blaudzun, Jan Akkerman, Shirma Rouse, Pablo van de Poel van DeWolff en Merijn van Haren en Kees Lewiszong van de band Navarone hebben hun medewerking toegezegd. 

De hele liveshow wordt geregisseerd door de bekende filmmaker Marcel de Vré die in het verleden verantwoordelijk was voor de registraties van Symphonica in Rosso, Groots Met Een Zachte G van Guus Meeuwis en documentaires van onder meer Golden Earring, The Analogues, Candy Dulfer en DeWolff. Op maandag 21 december zullen de optredens in documentaire-vorm wereldwijd via een stream te zien zijn.

Veel voormalige winnaars zullen via een filmboodschap reageren op de award-toekenning aan Jimi Hendrix. Volgens Queen-gitarist Brian May is Hendrix met afstand de meest inspirerende muzikant die hij kent. ‘Hij heeft het de elektrische gitaar als geen ander op de kaart gezet. Niemand was zo vernieuwend en exceptioneel als Jimi.’ Ook Slash is die mening toegedaan. ‘De enige reden waarom ik ooit gitaar ben gaan spelen is Jimi Hendrix.’

Mede SEGA-organisator Jean-Paul Heck is uiterst content met het toekennen van de SEGA 2020 aan Hendrix. “Normaliter speelt de winnaar altijd belangeloos tijdens de uitreiking van de SEGA. In het verleden zijn grootheden zoals May, Slash, Lukather, Satriani, Bonamassa en Vai speciaal naar Vlissingen, Amsterdam en Bergen op Zoom afgereisd om de award in ontvangst te nemen en er te spelen. Nu eren wij de winnaar op een hele andere manier door de absolute gitaartop van Nederland een ode te laten brengen aan Hendrix.” 

Heck zegt blij te zijn met de volledige medewerking van de familie Hendrix en de mensen die destijds met hem werkten. ,,Het is prachtig dat Janie, de zus van Jimi, producer Eddie Kramer en John McDermott die de beheerder van de gehele Hendrix-catalogus is, zo enthousiast hebben gereageerd op de postume toekenning van de SEGA aan Jimi. Zij zullen tijdens de Award-uitreiking via een livestream erbij zijn en hun volledige medewerking geven.”

Vanwege de Covid-19 maatregelen is er dit keer geen kaartverkoop voor de Sena Performers European Guitar Award. Op maandag 21 december zal de registratie van de SEGA 2020 te zien zijn via: www.sega-award.nl, www.legacyrecordings.com, www.gitarist.nl en www.gebouw-t.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief