Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

“Alles wat we hebben opgebouwd kan hiermee in één klap verdwijnen”

Door: Marjan Stolk Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het nieuws van de bezuinigingen in Bergen op Zoom komt hard aan bij tal van culturele instanties. Menig Bergenaar kroop al in de pen om het college van burgemeester en wethouders toch op andere gedachten te brengen, maar dat mocht niet baten. Een flinke domper voor de vele vrijwilligers die al jaren in de weer zijn voor hun club.

Het korte bericht dat het ‘Hof van Ram’, het onderkomen van Heemkundekring Halchterth, te koop kwam te staan, kwam dan ook als een donderklap bij heldere hemel. De Heemkundekring heeft namelijk eerder een soortgelijke situatie meegemaakt. “Begin jaren 90 kregen we de beschikking over een sterk verwaarloosd pand aan de Jannelandseweg in Halsteren”, vertelt bestuurslid Wout Huijgens. Vrijwilligers zijn dag in dag uit bezig geweest met het opknappen van het pand, de tuinen en de vijver. “Nadat het helemaal piekfijn was gerestaureerd door de vrijwilligers kregen we in 2003 van de Gemeente Bergen op Zoom de boodschap dat de Jannelandseweg was verkocht voor € 240.000 euro en dat wij er uit moesten.”

Uiteindelijk heeft de Gemeente vanuit de winst het pand De Beeklaan 29a gerestaureerd en dat in 2004 zo ongeveer als casco overgedragen aan de Heemkundekring. “De Beeklaan bevatte wel sanitair, verwarming en enige verlichting, maar de inrichting hebben we weer helemaal zelf opgepakt. En nu, na het opknappen, afbouwen en inrichten waar we nog wekelijks mee bezig zijn weer hetzelfde. De gemeente strijkt de vermogenswinst op. De uren en materiaalkosten zijn wederom voor rekening van de Heemkundekring Halchterth”, stelt Huijgens.

Maar, dat is volgens Wout Huijgens nog niet eens het grootste probleem. Voor Halchterth geldt dat er geen alternatief is voor de 15.000 archiefstukken en de vele werkgroepen die hier wekelijks hun activiteiten verrichten. “Tientallen mensen hebben hun wekelijkse activiteit zo niet hun loopje naar de heemkundekring. Als suggestie geven wij ter overweging het gebouw voor een symbolisch bedrag over te doen aan de Heemkundekring Halchterth, zodat daarmee de ereschuld aan de Heemkundekring wordt vereffend en de jaarlijkse lasten voor de gemeente komen te vervallen.”

Stichting Historische Kostuums, gevestigd in de Blokstallen, is eveneens onaangenaam verrast door het nieuws dat het pand mogelijk de verkoop ingaat. “Indien wij de Blokstallen moeten verlaten en er alleen een beperkte opslagruimte beschikbaar komt, brengt dat de verhuurmogelijkheid in het gedrang en daarmee onze huurverplichtingen. Zonder geschikte alternatieve ruimte na 1 juli 2021 valt het doek voor onze stichting. Wat in 33 jaar met eigen handen door onze vrijwilligers is opgebouwd zal dan in een klap verloren gaan. En wat eenmaal verloren is, kan alleen met heel veel moeite en meerkosten weer worden opgebouwd”, stelt voorzitter Josita Delhez.

Het verdwijnen van de stichting heeft tevens gevolgen voor andere verenigingen zoals Stichting Jeugdmonumentendag, Stichting de Vierschaar, Het Markiezenhof en andere organisaties. “Zij zullen elders, tegen veel hogere kosten, moeten aankloppen.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief