Afbeelding

‘Mensen beseffen niet dat je een hond voor vijftien jaar neemt.’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het jaar 2020 gaat voor de meeste mensen niet de boeken in als een prettig jaar, maar voor huisdieren is dat een ander verhaal. Hun baasjes werken thuis dus altijd gezelschap en als klap op de vuurpijl mag er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Dieren in het asiel vonden in 2020 sneller dan ooit een nieuw gouden mandje weet ook asiel-eigenaar Henk van Hest. Maar, weten deze mensen wel waar ze aan beginnen? Dat vraagt Lianne van der Linde van Hondenschool Bergen op Zoom zich af.

Lianne van der Linde is eigenaresse van Martin Gaus Hondenschool Bergen op Zoom. Zij zag tijdens de coronacrisis de aanmeldingen binnenstromen. “Het waren vooral veel aanmeldingen voor de puppylessen”, vertelt de hondentrainster. Groot probleem was echter dat de hondenschool tijdens de eerste coronagolf tijdelijk dicht moest. “Na de lockdown kwamen er dus heel veel mensen met hun puppy’s. Die hadden allemaal hun socialisatie gemist. Normaal ga je vanaf acht weken naar de hondenschool, maar deze beestjes hadden alleen thuis gezeten. Ze mochten natuurlijk wel mee naar het bos, maar ze waren nog niet echt gesocialiseerd.” 

En dat kan op de lange termijn voor de nodige problemen zorgen, stelt Lianne. “Ze kunnen heel terughoudend zijn, ze vinden alles spannend, gaan snel blaffen en kunnen niet alleen zijn. De baasjes zitten immers altijd thuis.” Daarnaast zag Lianne ook veel honden uit het buitenland naar de hondenschool komen. ‘Omdat hier in Nederland gewoon bijna geen hond meer te krijgen was’, legt ze uit. 

Dat er nu zoveel honden zijn aangeschaft is volgens Lianne een kwalijke zaak. “Mensen beseffen niet dat je een hond voor vijftien jaar neemt. Ze denken niet na over hoe ze de hond in hun leven kunnen implementeren als ze straks weer wel naar kantoor moeten.” Toch heeft dat ook een positief effect. “De komende vijf jaar ga ik in ieder geval nog wel werk hebben. Met de opvang én als hondentrainer, want dit gaat geheid problemen opleveren.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief