Afbeelding
fotoalbum

Geheimenpaleis opent officieel de deuren

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De deuren van het Markiezenhof staan alweer even open, maar gisteren was de officiële (her)opening van het oudste stadspaleis van Nederland. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een nieuw thema en een nieuw concept voor het museum. Met de titel ‘Publiek Geheim, Geheim Publiek’ is daar invulling aan gegeven.

De gemeente Bergen op Zoom wilde het Markiezenhof voor een breder publiek toegankelijk maken. “Het museum is niet meer vooral voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar juist voor een breder publiek.” Daarom is er gekozen voor een thema dat iedereen kent: geheimen. Of je nu jong bent of oud, iedereen draagt wel een geheim met zich mee. Een mysterieus thema waar het Markiezenhof op een leuke manier op inspeelt.

In de Blauwe Zaal word je meegenomen in de wereld van geheimen. Wat is een geheim precies? Waarom hebben we geheimen? Iedere vijf minuten dimt het licht in de Blauwe Zaal, en komt één verhaal tot leven tegen de achtergrond van een reusachtige maquette. Wie wil je horen? Het verhaal van prinses Paulientje, een van de kleinste mensen die ooit heeft geleefd. Of dat van Menno van Coehoorn, de beroemde vestingbouwer. Welk soort geheim hadden zij?

Nieuw in het Markiezenhof is ook de Geheimengalerij. Het eerste wat je hier ziet is het oudste complete brilletje ter wereld. Wat heeft dat te maken met geheimen? Het leert je iets over anders kijken en beter kijken naar de ander. Het doet je ook nadenken over je eigen geheimen. Wil je ze delen, bewaren of liever vernietigen? Dit kan ook in het Geheimenpaleis. Je deelt je geheimen op de geheimenmuur in de Blauwe Zaal of je vernietigt jouw geheimen in de gigantische geheimenvernietiger. In de Geheimengalerij is ook een indrukkende foto-expositie te zien over mensen met een geheim. Janita Sassen fotografeert mensen die een hartstilstand hebben overleefd. De verhalen zijn gebundeld in het boek ‘Even dood’.

Daarnaast zijn de afgelopen periode de vier stijlkamers opnieuw ingericht in 17e en 18e eeuwse stijl. Op het eerste gezicht is er weinig aan de hand. Een lakei nodigt je uit op de bruiloft van de markies en markiezin. Door een venster kijk je mee in het verleden. Maar dan... er klinken magische instrumenten, er komt een schimmenspel en bewegende schilderijen schieten in beeld. Je ontdekt steeds meer over de geheime liefdesgeschiedenis van Marie Anne van Arenberg. Aan de eettafel voltrekt zich uiteindelijk een familiedrama, en de bezoeker bepaalt zelf hoe het afloopt.

De officiële opening van het Geheimenpaleis werd gevierd met de aftrap van de bijzondere expositie ‘Koele Wateren’. Gevestigd in de Schatkamers van het Markiezenhof. Deze reizende schilderijenexpositie, in samenwerking met het Rijksmuseum en vier andere regionale musea, is een vervolg van de expositie Lage Landen. Deze keer betreft het een schilderijenreeks met ‘water’ als uitgangspunt. Ook in deze expositie wordt ingespeeld op de geheimen van Bergen op Zoom. [n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief