Afbeelding
Foto:

Jan van Wijk presenteert nieuw boek: ‘Virus hanteert houdgreep’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Jan van Wijk heeft afgelopen week zijn 51e boek ‘Virus hanteert houdgreep’ overhandigd aan Kees Spikker, voorzitter van Stichting Welzijn Visueel Gehandicapten. Bij ieder boek dat Jan van Wijk schrijft, gaat de opbrengst naar het goede doel. Deze keer gaat de opbrengst naar de Stichting Welzijn Visueel Gehandicapten.

In het nieuwste boek van Jan van Wijk heeft de schrijver zijn observaties beschreven van de afgelopen maanden. Sinds begin 2020 heerst er immers het coronavirus. “Ik ben ontzettend gegrepen door de gevolgen van het virus”, vertelt Van Wijk. “Landen zijn nagenoeg stilgevallen. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Elke dag bewijst dit virus de gevaarlijke, hinderlijke en dominante aanwezigheid. Mensen voelen zich in een houdgreep en willen in beweging komen. Maandenlang is de situatie voor velen zeer frustrerend. In de zorg staan helden meer dan eens machteloos, maar toch redden zij mensen. Eenzaamheid slaat toe. Bedrijven vallen om. Mensen verliezen hun baan. Winkels en horecabedrijven sluiten. Tegenslagen stapelen zich op …”, stelt Van Wijk.

Vanwege de enorme impact is hij notities gaan maken over wat er allemaal is gebeurd. “Dat heb ik vanaf het prille begin gedaan tot nu. Het virus is natuurlijk nog niet weg, maar ik vond het einde van het jaar wel een passend moment om terug te blikken.” Daarnaast is Van Wijk ervan overtuigd dat 2021 een compleet ander jaar gaat worden. “Als we ons straks kunnen laten vaccineren, verwacht ik wel versoepelingen. Ik hoop dat we ons leven dan weer kunnen herpakken.”

In het boek komen onderwerpen aan bod als: afstand, maatregelen, mondkapjes, zorginstellingen, thuiswerken, scholen, bruiloft, ouderen, kerkbezoek, cultuur, zoenen, Dam, kermissen, eenzaamheid, testen, virologen, vaccins, terrasbezoek, angst, miskleunen en perspectief. “De opgenomen teksten kennen kritische noten, hier en daar is sprake van een sarcastische toon. De verwoorde beelden gaan steeds over de periode maart tot en met november 2020.”

Het bijzondere van het boek is, dat de rechterzijde is beschreven met allerlei bijzondere voorvallen. De linkerkant is leeg en hier kunnen de lezers hun eigen bevindingen vermelden. Hierdoor krijgt het boek ook een persoonlijk verhaal van de lezers over deze ongewone tijd. Deze combinatie heeft van het boek tweemaal 64 pagina’s gemaakt.

Het boek “Virus hanteert houdgreep” is te bestellen bij www.woordliefde.nl en de prijs is € 8,00 per exemplaar. Deze prijs is inclusief verzending. De opbrengst van het boek komt ten goede van stichting Welzijn Visueel Gehandicapten. “Kees Spikkers is een goede vriend van mij. We kennen elkaar al jaren en ik vond dat zijn organisatie een keer aan de beurt was.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief