Mart Franken schildert 'Echte Helden'
<p>Mart bij één van de schilderijen uit de serie "Helden".</p>

Mart bij één van de schilderijen uit de serie "Helden".

(Foto: Marjan Stolk)

Mart Franken schildert 'Echte Helden'

BERGEN OP ZOOM - Met zijn nieuwste project ‘Helden’ brengt Mart Franken een ode aan het zorgpersoneel. Hij portretteert twintig medewerkers van tanteLouise. De rode draad in zijn schilderijen is ‘Corona’. Met dit project, mogelijk gemaakt door het Meeussen Fonds, wil Mart het verzorgend personeel, dat onder moeilijke omstandigheden hun werk moet doen, een gezicht geven.


DOOR MARJAN STOLK

In zijn Atelier 13, gevestigd op het gelijknamige nummer in de Sint-Anthoniusstraat te Bergen op Zoom, treffen wij beeldend kunstenaar Mart Franken te midden van een aantal schilderijen die deel uit maken van zijn nieuwste project ‘Helden’.

“Ik ben gegrepen door de hele situatie rond het Coronavirus”, vertelt Mart. “Ik geef hier ook schilderles en een aantal cursisten zijn werkzaam in de zorg. Terwijl ik naar hun verhalen luisterde realiseerde ik me dat ons zorgpersoneel zwaar wordt ondergewaardeerd. Het meest heb ik mij gestoord aan het feit dat er aan het begin van de crisis overal werd geklapt voor deze mensen maar dat het kabinet niet thuis gaf toen er over een structurele loonsverhoging werd gepraat. De gesprekken met de mensen uit de zorg inspireerden mij. Als je de situatie waarin wij ons nu bevinden met een oorlog vergelijkt dan zijn deze mensen onze frontsoldaten. Het liedje ‘Echte helden zie je zelden’ van Herman van Veen speelde steeds door mijn hoofd. Ik besloot het zorgpersoneel, volgens mij de echte helden van nu, door middel van het maken van portretten een gezicht te geven. Elk portret is symbolisch voor alle mensen die in de zorg hun steentje bijdragen.”

Het project Helden wordt gefinancierd door het Meeussen Fonds. In eerste instantie staan medewerkers van Moermont en Het Nieuwe ABG model maar Mart Franken hoopt gedurende het project ook zorgmedewerkers uit het Bravis Ziekenhuis te kunnen gaan portretteren. De, voorlopig, twintig geplande portretten uit de serie Helden zullen geschonken worden aan tanteLouise en op den duur geëxposeerd worden in residentie Moermont dat al eerder met Mart samenwerkte toen hij een aantal jaren geleden maar liefst 423 inwoners van dit verzorgingshuis portretteerde. Een aantal portretten van inwoners die ondertussen overleden zijn hangt nog altijd in de gang van residentie Moermont in de zogenaamde ‘Wall of Memory’.

Voorlopig loopt het project wat moeizaam want door de hoge werkdruk is het voor de betrokken personen moeilijk om tijd voor het poseren vrij te maken. Mart schildert zijn modellen het liefst in levende lijve, soms ondersteund door fotomateriaal al heeft dit niet zijn voorkeur. “Een foto is een momentopname”, aldus Mart. “Maar ik probeer met mijn schilderijen meer weer te geven dan alleen de buitenkant in de vorm van een gezicht. Ik zoek nadrukkelijk contact met mijn model en observeer diens verschillende gelaatsuitdrukkingen tijdens een gesprek. Tijdens het schilderen ontstaat er een wisselwerking tussen mij en mijn model en als het lukt om via een portret het verhaal achter de persoon te vertellen vind ik het schilderij geslaagd en heb ik voor mijn gevoel recht gedaan aan het model!”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief