Het Warandehuis opent officieel haar deuren voor bewoners
<p>Bianca Doolhoff en Susanne Padmos voor Het Warandehuis.</p>

Bianca Doolhoff en Susanne Padmos voor Het Warandehuis.

(Foto: Gea Vriens)

Het Warandehuis opent officieel haar deuren voor bewoners

BERGEN OP ZOOM - Op de plek waar het voormalig wijkcentrum Oost stond is een nieuwe locatie van Dagelijks Leven gebouwd, Het Warandehuis. Het is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een vorm van dementie. Vrijdag vijftien januari hebben de eerste bewoners er hun intrek genomen. 


De 47-jarige Bianca Doolhoff is locatiemanager van Het Warandehuis. Ze is woonachtig in Oud Gastel en werkt al vanaf haar zeventiende in de zorg. Ze heeft bewust gekozen voor Dagelijks Leven vanwege de visie van de organisatie en de kleinschaligheid van de locaties. Dagelijks Leven is een organisatie die, verspreid over heel Nederland, 58 locaties heeft voor de huisvesting van mensen met geheugenproblematiek. Het hoofdkantoor is gevestigd in Apeldoorn. De bouw van Het Warandehuis is gestart in april en voorspoedig verlopen. Dat ook de mensen in de wijk eromheen, Het Warandehuis staat midden in een woonwijk, blij zijn met de nieuwbouw blijkt uit het feit dat er een mooie bos bloemen als welkom werd bezorgd.

Het Warandehuis

Er zijn in Het Warandehuis 21 studio’s beschikbaar. Het zijn mooie lichte kamers met aanrecht en natuurlijk een ruime badkamer met toilet. Op elke verdieping is een gezellig ingerichte woonkamer met een grote tafel waar de bewoners hun krant kunnen lezen of gezellig met elkaar kunnen praten. Ook is er een zithoek met comfortabele stoelen om televisie te kijken. Elke bewoner brengt zijn eigen meubels, bed en spullen mee zodat mensen zich snel thuis voelen. Bianca vertelt: “de visie van Dagelijks Leven is om de mensen zoveel mogelijk het gevoel van thuis te geven. Het is de bedoeling dat de bewoners zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven houden.” Als een bewoner bijvoorbeeld lid is van een zangclubje dan zorgen ze ervoor dat dat gewoon door kan blijven gaan. Er is een team van zorgprofessionals aanwezig die alle nodige zorg biedt, van lichamelijke verzorging tot dagbesteding.

Eigen leven

Susanne Padmos is opstartmanager en ondersteunt Bianca tijdens de opstartfase van Het Warandehuis. Zij is vanaf de bouw betrokken bij de nieuwe locatie en zorgt er onder andere voor dat de buurt wordt geïnformeerd, dat er contact wordt gelegd met huisartsen in de gemeente en dat de benodigde instanties op de hoogte zijn. “Het opstarten van een nieuwe locatie is erg hectisch. Je moet zorgen dat zowel het team, de verwanten en natuurlijk de bewoners, zich snel op hun gemak en thuis voelen,” vertelt Susanne. Het Warandehuis is een open locatie zodat bewoners lekker naar buiten kunnen om te wandelen, te fietsen of om een boodschap te doen. “We denken in mogelijkheden en gaan het gesprek aan met de bewoners om te bewerkstellen dat mensen zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden,” vertellen Bianca en Susanne. De visie van Dagelijks Leven houdt ook in dat ze de bewoners ondersteuning bieden in plaats van ze dingen af te nemen. Zo kan er naar ieders behoefte zorg en ondersteuning worden gegeven zonder dwangmaatregelen.

Toekomst

Het Warandehuis is de tweede locatie van Dagelijks Leven in de gemeente Bergen op Zoom. Ook Het Markiezaathuis is van deze organisatie en daar wordt ook mee samengewerkt. Het streven van Dagelijks Leven is om zeker nog door te groeien en overal in Nederland nieuwe locaties te vestigen. In Het Warandehuis zijn inmiddels 13 studio’s in gebruik genomen. Dit betekent dat er nog ruimte is voor een aantal nieuwe bewoners uit de gemeente Bergen op Zoom. “Als de bewoners aangeven dat ze blij zijn en het gevoel hebben dat ze zinvol bezig zijn geweest die dag dan is onze missie geslaagd,” besluit Bianca.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief