krab van rode zakdoekstof
krab van rode zakdoekstof Foto: J.Duine

Ze bloeie wir op!

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Dit jaar is alles anders, ook vastenavend in ’t Krabbegat. Veel gaat niet door, of heel anders dan voorgaande jaren. Maar wat blijft is leut, warmte, gezelligheid, samen. En dit jaar vooral thuis.

Al vele jaren is tijdens de vastenavend het vastenavendtasjes een hit. Velen hebben er al één of meer jaren plezier van gehad. Ook dit jaar zijn ze er weer, de enige echte vastenavendtasjes van ’t Krabbegat. De tasjes van rode zakdoeken, met een schouderbandje en aan de binnenzijde een speciaal vakje voor de leut neut bonnekes. Ze zijn versierd met buttons of opdrukken van de Prins, Steketee, Wana of een van die andere figuren van de Vastenavend. De tasjes zijn niet te groot, dus gemakkelijk mee te nemen. Kortom, een heel leutig en handig tasje.

U vraagt zich misschien af wat je dit jaar met een vastenavendtasje kunt doen. Ja, dat is anders dan andere jaren. Misschien de dweilspullen aan en tasje omdoen, of hang het tasje voor het raam. Je kunt het ook cadeau geven, want we hopen volgend jaar weer echt naar buiten te kunnen!

Anders dan anders, behalve de doelen, die blijven hetzelfde. Het eerste doel is leut maken en er goed mee voor den dag komen in ’t Krabbegat. Het tweede doel is ook hetzelfde als andere jaren.

Want deze tasjes worden gemaakt en verkocht voor een goed doel, Stichting Talokoto Nederland. Die stichting steunt kinderen met een handicap in Gambia, één van de armste landen van Afrika. Deze kinderen hebben in dit land zonder de nodige steun geen toekomst. Door onze hulp worden de omstandigheden voor deze kinderen veel beter. Ze krijgen voedsel, goed onderdak, kleding, medische zorg, hulpmiddelen als rolstoel enz. en als ze het kunnen, gaan ze ook naar school. En worden daardoor meer zelfredzaam.

Vastenavendtasje
Actieve leden van deze stichting, waaronder An Duine-Somers, wonen in Bergen op Zoom. Speciaal voor “t Krabbegat” maakt An vastenavendtasjes, in vele uitvoeringen. Maar ook maakt ze mooie krabben van rooie zakdoeken en zijn er ook vlaggetjes en dweiltjes. En niet te vergeten, slabbetjes voor de jongste krabbetjes. Mooie cadeautjes voor de vastenavend liefhebbers. Het mooie van de verkoop van deze spullen is dat de opbrengst 100% naar de kinderen in Gambia gaat.

Hier in Berrege is het motto “we bloeie wir op!”, en in Gambia zeggen wij “ze bloeie wir op!”. We steunen daar veel kinderen, die krijgen de kans te groeien en te bloeien. Dat is pas echt leut.

Er is in Nederland vaak geen idee hoe arm mensen in Afrika kunnen zijn. Voor ons zijn veel zaken gewoon, maar in het binnenland van Gambia is geen schoon drinkwater, geen elektriciteit, geen gas, nauwelijks kans op school en zelfs te weinig eten. Ook geen geneeskundige verzorging of werk en inkomen. Wat de mensen wel hebben, is plezier. Ze houden van dansen, zingen en muziek, daarin lijken ze wel op de “Krabben”. Ook covid 19 speelt in Gambia een rol. We leren ze hygiëne, handen wassen, mondkapje dragen enz. en we zorgen voor preventie middelen.

Het kopen van zo’n leutig tasje geeft de Bergenaren dubbel plezier. Je hebt er gemak van, je komt er goed mee voor den dag en je helpt gehandicapte kinderen in Gambia aan een betere toekomst.

Vorige jaar waren de tasjes te koop in diverse winkels. Dit jaar kan dat niet, ze zijn wel te verkrijgen bij An en Jan Duine, 0649340496 of anenjand@gmail.com. Zie ook Facebook. Alles volgens de corona regels, want we blijven graag samen gezond.[n]

vastenavendtasjes


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief