Afbeelding
Foto: Venema Media

Noodbevel ligt klaar in Bergen op Zoom; Loco-burgemeester: ‘Kom niet om te rellen!’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Loco-burgemeester Barry Jacobs roept potentiele relschoppers op om niet naar Bergen op Zoom te komen. “Kom niet om te rellen! Kom ook niet om te kijken of om ‘niets te doen’. Blijf weg. Maak geen puinhoop van je stad en blijf af van spullen die niet van jou zijn.” De gemeente heeft een naar eigen zeggen een noodbevel klaarliggen om, als dat nodig is, de openbare orde te kunnen herstellen.

Op sociale media zoals Telegram en Snapchat werden inwoners van Bergen op Zoom vandaag opgeroepen om te komen rellen. De gemeente Bergen op Zoom neemt deze berichten zeer serieus. “Samen met politie en justitie bereiden we ons voor op verschillende scenario’s.” Eén van die scenario’s is het instellen van een noodbevel of een noodverordening, zoals dat gisteren ook is gebeurd in Roosendaal. “We treden daarbij hard op. Niet alleen tijdens rellen, maar ook daarna. Je krijgt een boete en daarmee ook een strafblad. Dus denk na en denk aan je toekomst! Als er schade is dan verhalen we die op de relschoppers en bij 18-minners ook op hun ouders.”

De gemeente wacht bewust met het instellen van zo’n noodbevel. “Er gaan op dit moment meerdere locaties rond en we kunnen moeilijk zo’n bevel over de gehele gemeente uitspreken. Door nu te wachten, zijn we flexibeler qua inzet”, legt Barry Jacobs uit. Veelgenoemde locaties zijn de MediaMarkt en de Grote Markt, maar ook Gageldonk, Halsteren en de GGD Teststraat naast de moskee worden genoemd als locaties. De loco-burgemeester maakt zich ook zorgen om het ziekenhuis. “Als je kijkt wat er in het land allemaal is gebeurd, dat kan je je niet inbeelden. We nemen dit dan ook erg serieus en we hebben alle voorbereidingen voor zowel het noodbevel als de noodverordening klaarliggen. Dus als het nodig is, kunnen we meteen ingrijpen.”

Toch hoopt de gemeente dat dat niet nodig is. “Het is onbestaanbaar dat de politie en de gemeente hier hun aandacht aan moeten besteden. Zelfs maar de dreiging van rellen raakt ondernemers die het toch al zo moeilijk hebben. In plaats van nog iets te kunnen verdienen, moeten ze zich gaan beschermen tegen dit soort relschoppers. Bij ondernemers en inwoners zit de schrik er in. Je merkt dat er angst sluipt in de samenleving. Maar dit soort gewetenloze lieden hebben daar lak aan. Dit gaat niet over het wel of niet eens zijn met coronamaatregelen, zij zijn alleen maar uit op vernielen, plunderen en het plegen van misdrijven.”

Jacobs doet dan ook een oproep aan ouders. “Ook als ze niet gaan rellen, hou ze thuis. De politie kan geen onderscheid maken tussen wie aan het rellen is en wie ‘alleen maar aan het kijken is’. Als gevolg van het noodbevel, moet iedereen vertrekken. Wie daar niet aan voldoet, wordt verwijderd en kan een boete krijgen. Als uw kind verantwoordelijk is voor schade, dan verhalen we dat op u.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief