Afbeelding
Foto: Facebookpagina RK Begraafplaats

Puin en asbest aangetroffen bij explosievenonderzoek op begraafplaats

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op de algemene begraafplaats aan de Holleweg in Bergen op Zoom is bij bodemonderzoek puin en asbest aangetroffen. Dat laat de gemeente Bergen op Zoom weten. De komende tijd wordt de grond op de begraafplaats gesaneerd. Bestaande graven worden daarbij ongemoeid gelaten.

De gemeente Bergen op Zoom heeft een plattegrond gemaakt van de hele gemeente met daarop plaatsen waarvan het vermoeden bestaat dat er mogelijk niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn. Omdat er in de omgeving van de huidige begraafplaatsen aan de Holleweg/Mastendreef hevig is gevochten, werd dit gebied als ‘verdacht’ aangemerkt. De afgelopen tijd heeft er dan ook een explosievenonderzoek plaatsgevonden op de drie begraafplaatsen (algemene begraafplaats, Rooms Katholieke begraafplaats en de Islamitische begraafplaats) en het terrein van het crematorium. Bij dit onderzoek werden geen explosieven aangetroffen.

De status van de RK begraafplaats, de Islamitische begraafplaats en het terrein van het crematorium veranderde daarmee – voor wat betreft de niet-gesprongen explosieven – van ‘verdacht gebied’ naar ‘protocolgebied’. Op de algemene begraafplaats, kon het explosievenonderzoek niet helemaal worden uitgevoerd, omdat er puin in de bodem zat. Toen er verder onderzoek werd gedaan, bleek dat er ook asbest tussen het puin zat. De gemeente gaat deze asbest- en puinvervuiling verwijderen. Deze sanering gebeurt rond de zomer van dit jaar. Op alle plaatsen waar nog geen graven zijn, wordt ongeveer 50 centimeter van de grond afgegraven. Deze vervuilde grond wordt afgevoerd en er komt schone grond voor in de plaats. Ook wordt dan het explosievenonderzoek uitgevoerd.

Bestaande graven

Bestaande graven worden ongemoeid gelaten. Op het moment dat er in een graf een bijzetting plaatsvindt, vindt er eigenlijk een kleine sanering plaats. De grond op het graf wordt verwijderd en na de bijzetting komt er schone grond voor in de plaats. Datzelfde gebeurt als het graf geruimd wordt. Er zijn voor bezoekers door de asbestvervuiling geen beperkingen of risico’s bij een bezoek aan de begraafplaats. Bezoekers hoeven geen beschermende maatregelen te nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief