Coronameting: Bergenaren ervaren minder rust, vaker machteloosheid en verdriet
Foto:

Coronameting: Bergenaren ervaren minder rust, vaker machteloosheid en verdriet

BERGEN OP ZOOM - Machteloos, bezorgd, gespannen en verdrietig. Dat zijn de antwoorden die het meest worden gegeven als er wordt gevraagd naar hoe Bergenaren zich op dit moment voelen. Dat blijkt uit de vierde impactmeting die de gemeente Bergen op Zoom heeft gehouden.


De gemeente Bergen op Zoom begin in april 2020 met de eerste ‘corona-impachtmeting’. Ook in juni en september werd aan inwoners gevraagd hoe het met ze gaat tijdens de Coronacrisis. In januari van dit jaar werd daar een vervolg aan gegeven middels een zogenaamde flitspeiling. “We werken daarbij met korte vragenlijsten, zodat we sneller kunnen inspelen op de laatste maatregelen vanuit de overheid.”

In totaal deden er 707 leden van het burgerpanel en 44 inwoners via Facebook mee aan het onderzoek. “De informatie gebruiken we om onze aanpak en communicatie aan te passen. Zo gaan we bijvoorbeeld opnieuw met lokale supermarktondernemers in gesprek omdat veel respondenten aangeven dat ze zich zorgen maken over het naleven van de coronamaatregelen in en bij supermarkten.”

Uit de vierde meting blijkt dat steeds minder mensen zich ‘rustig’ voelen. De mensen die via Facebook hebben gereageerd voelen zich daarentegen juist steeds meer machteloos en verdrietig. “De impact van het coronavirus op de samenleving is uiteraard nog steeds groot.” De grootste ergernis van de mensen is op dit moment dat anderen de regels niet opvolgen of niet serieus nemen. Daarnaast ergeren mensen zich aan korte lontjes, completdonkers, gedrag in de supermarkt, discussie over maatregelen en gebrek aan respect voor politie/boa en de zorg. “Het aandeel inwoners met weerstand richting de maatregelen lijkt relatief klein”, stelt de gemeente.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief