Gemeente wil meer horeca toestaan in binnenstad: ‘van place to buy naar place to be’
Foto: Gertrude Snoei

Gemeente wil meer horeca toestaan in binnenstad: ‘van place to buy naar place to be’

BERGEN OP ZOOM - Als het aan het gemeentebestuur van de gemeente Bergen op Zoom ligt, wordt er binnenkort meer mogelijk voor ondernemers in de binnenstad. De gemeente wil het bestemmingsplan aanpassen zodat kleinschalige horeca ook mogelijk wordt in de winkelstraten. “De toekomstige binnenstad verandert steeds meer van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be’”, aldus het college.


Een vitale binnenstad is voor Bergen op Zoom van groot maatschappelijk en economisch belang. “Om leegstand tegen te gaan en de stad vitaal te houden, is het wenselijk om nieuwe functies in het publieksgerichte deel van de binnenstad toe te voegen, die bijdragen aan de ‘belevenis’ van de bezoeker.” De binnenstad moet volgens het college een plek worden waar mensen niet alleen kunnen winkelen, maar ook een hapje eten, genieten van een evenement, theater- of museumbezoek of andere vrijetijdsbesteding. 

“De marktvraag richt zich steeds meer op vrijetijdsbesteding en horeca-activiteiten. De coronacrisis raakt de economie hard, maar ondanks deze onzekere tijd zijn (startende) ondernemers op dit moment bereid te investeren in nieuwe horeca- of afhaalgelegenheden in de binnenstad. Voorbeelden van initiatieven zijn het exploiteren van een ijssalon, een restaurant en diverse afhaalconcepten.” Het huidige bestemmingsplan biedt daar onvoldoende ruimte voor. 

“Daarom hebben wij beleidsregels opgesteld waaraan de aanvragen omgevingsvergunningen dan worden getoetst, om horeca op korte termijn in de binnenstad beter mogelijk te maken zonder dat hiervoor een nieuw bestemmingsplan moet worden gemaakt.” De beleidsregels gelden voor het publieksgerichte gebied van het centrum, het zogenaamde winkel-8je. In dit gehele gebied mag kleinschalige lichte horeca (ijssalons, bistro’s, restaurants etc. tot 250m2) zich vestigen. Voor grotere lichte horecabedrijven (tot 550m2) geldt dat deze zich alleen mogen vestigen rond de pleinen. Cafés, disco’s en zalenverhuur zijn sowieso niet toegestaan in de winkelstraten.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief