PvdA: ‘Maak de waterkering zichtbaar én beleefbaar’
Foto: Google Maps

PvdA: ‘Maak de waterkering zichtbaar én beleefbaar’

BERGEN OP ZOOM - Als het aan de PvdA-fracties ligt van de gemeente Bergen op Zoom én Waterschap Brabantse Delta, wordt de waterkering bij de Gedempte Haven weer zichtbaar én beleefbaar gemaakt voor de samenleving. “Bijvoorbeeld door het plaatsen van een informatiebord met uitleg. Mogelijk dat er ook educatieve activiteiten gehouden kunnen worden”, stelt Joey van Aken.


In het werkgebied van Waterschap Brabantse Delta zijn in het (stedelijk) landschap nog tal van sporen te vinden die herinneren aan de strijd tegen het water. Een voorbeeld hiervan zijn de, inmiddels buiten gebruik gestelde, demontabele keringen bij de Gedempte Haven in Bergen op Zoom. “Wij vinden het belangrijk dat deze bouwkundige relicten behouden blijven”, stelt Van Aken.

De haven van Bergen op Zoom was een getijdenhaven. Bij hoogwater kwam het water tot over de kademuren en stroomde de huizen binnen. Dat was niet ongebruikelijk. Bij springvloed en extreem hoogwater konden de keringen, bestaande uit gestapelde plankdelen versterkt met zandzakken, worden aangebracht. Deze zijn nog in de jaren vijftig van de vorige eeuw geplaatst ter hoogte van het kleine spuihuisje en bestaan uit een noordelijk deel (bij de Havenstraat) en een zuidelijk deel (bij het Wagenpleintje). Ook dorpels in de bestrating bij het zuidelijke deel behoren tot deze historische mobiele kering

“De kering is sinds de aanleg van de huidige Theodorushaven in de jaren ‘60 niet meer in gebruik en leidt nu een vergeten bestaan. Inmiddels zijn er ontwikkelingen in het oude havengebied. Zo staat het gemeentelijk spuihuisje op de mogelijke nominatie voor de verkoop en is ook te toekomst van het aangrenzende café (met muurwerk van de kering) onzeker”, constateert Van Aken. 

Daarom roept hij, samen met Wendy Bogers, zowel de gemeente Bergen op Zoom als het Waterschap op om de keringen te behouden voor latere generaties, zodat ook zij zich blijven herinneren onder welke provisorische omstandigheden de inwoners zich vroeger tegen het stijgende water moesten beschermen. “Dat maakt het besef en betekenis van ons huidige waterbeschermingsbeleid alleen maar duidelijker.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief