Zwerfafval aangepakt op Bergse Plaat: ‘Het werkt heel aanstekelijk’
Foto: Luciennefotografie

Zwerfafval aangepakt op Bergse Plaat: ‘Het werkt heel aanstekelijk’

BERGEN OP ZOOM - Larissa van Gurchom was gastouder toen ze tijdens een wandeling met de kinderen in aanraking kwam met één van de opruimacties in de wijk. Ze besloot, samen met de kinderen, deel te nemen aan één van die opruimacties. Dat was zo’n drie jaar geleden. Inmiddels is ze van deelnemer doorgestroomd naar organisator. “Twee keer in de maand organiseren we opruimacties.”


Afgelopen zaterdag was weer zo’n actie op de Bergse Plaat om zwerfafval op te ruimen. “Aan het begin zijn we even samengekomen met z’n allen om de spullen uit te delen en daarna is iedereen in tweetal of met het eigen gezin aan de slag gegaan”, legt Larissa uit. Het opruimen van werfafval wordt georganiseerd door de wijkcommissie van de Bergse Plaat. Iedere maand worden er twee opruimacties georganiseerd: één op zaterdag en één op maandag.

“De maandagclub bestaat uit vier of vijf vaste mensen”, legt Larissa uit. “De zaterdaggroep hebben we vanwege het coronavirus eigenlijk een lange tijd niet door laten gaan. Twee weken terug was de eerste keer weer in een lange tijd en toen kwamen er acht mensen op af. Dat is best veel.” Tijdens zo’n opruimactie gaan de deelnemers de hele wijk door en daarbij worden vooral blikjes, flesjes en snoeppapiertjes opgeruimd. “En we zitten natuurlijk dicht bij een McDonalds, daar hebben we ook veel afval van.” De ondernemer doet er zelf veel aan om het zwerfafval te voorkomen, maar toch blijven er mensen die de verpakkingen op de grond gooien.

Aan het eind van zo’n actie zijn er vaak wel 4 of 5 volle zakken met zwerfafval ingezameld. “Maar de mensen die meedoen gaan vaak ook in hun eigen tijd nog aan de slag. Ze hebben vaak allemaal handschoenen en hun eigen knijper en het is gewoon heel aanstekelijk als je ermee aan de slag gaat. Zij komen dan ook vaak nog met volle zakken thuis”, weet Larissa.

Of de invoer van statiegeld op blikjes straks een positief effect gaat hebben op de hoeveelheid zwerfafval, durft Larissa nog niet te zeggen. “Ik denk wel dat het een positief effect gaat hebben. Beter iets dan niets, maar heel veel gaat het niet uitmaken.” Zo denkt men onder andere dat het bedrag te laag is. “Maar we gaan het zien.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief