Nieuwe horeca in de binnenstad? Slecht plan, aldus de politiek
Foto: Remko Vermunt

Nieuwe horeca in de binnenstad? Slecht plan, aldus de politiek

BERGEN OP ZOOM - Het plan van wethouder Jeroen de Lange om méér horeca toe te staan in de binnenstad is van tafel geveegd. De gemeente wilde het bestemmingsplan aanpassen zodat kleinschalige horeca ook mogelijk wordt in de winkelstraten, maar verschillende politieke partijen kwamen tegen het plan in opstand.


“Om leegstand tegen te gaan en de stad vitaal te houden, is het wenselijk om nieuwe functies in het publieksgerichte deel van de binnenstad toe te voegen, die bijdragen aan de ‘belevenis’ van de bezoeker”, stelde de wethouder. “De marktvraag richt zich steeds meer op vrijetijdsbesteding en horeca-activiteiten. De coronacrisis raakt de economie hard, maar ondanks deze onzekere tijd zijn (startende) ondernemers op dit moment bereid te investeren in nieuwe horeca- of afhaalgelegenheden in de binnenstad. Voorbeelden van initiatieven zijn het exploiteren van een ijssalon, een restaurant en diverse afhaalconcepten.” 

Maar, dat is geen goed plan, stelt Lijst Linssen. “De huidige horecazaken hebben al hele grote moeite om het hoofd boven water te houden, zeker nu tijdens de coronacrisis. De afgelopen jaren heeft in Bergen op Zoom al een behoorlijke uitbreiding plaatsgevonden van het aantal koffiezaken. Met een verdere (tijdelijke) uitbreiding ervan, draait u de bestaande horeca de nek om”, aldus de voltallige fractie. “Het gevolg zou zelfs kunnen zijn dat er op lange termijn dus zelfs vrijwel géén horeca meer overblijft in het centrum! Wat een ondoordachte, amateuristische aanpak! De aanpak van de leegstand in de binnenstad wordt niet door deze (te) snelle actie opgelost.”

Ook de fractie van D66 kan zich niet vinden in het plan van de wethouder. “De horeca heeft het zwaar te verduren in de coronacrisis en een overschot aan horeca zaken zou de genadeklap kunnen zijn, voor de bestaande zaken, maar daarmee ook voor de nieuwe zaken, want bloeiende horecazaken hebben elkaar nodig. Onoverwogen inzetten op meer en meer horeca zou een versnelde traject naar een spookstad kunnen zijn door alsmaar opportunistisch en zonder koersvast beleid te handelen”, stelde raadslid Ufuk Cuman in een brief aan het college.

Afgelopen maandag werd het plan besproken in het presidium, maar daar kwam men al snel tot de conclusie dat het plan (voorlopig) de ijskast in kan.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief