Bergen op Zoom roept Tweede Kamerleden op: Zorg voor gezonde toekomst voor de jeugd
<p>De leerlingen dansen mee met de F!Tfabriek en Ingrid Jansen</p>

De leerlingen dansen mee met de F!Tfabriek en Ingrid Jansen

(Foto: Hanneke Marcelis)

Bergen op Zoom roept Tweede Kamerleden op: Zorg voor gezonde toekomst voor de jeugd

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom roept kandidaat Tweede Kamerleden op om te zorgen voor een gezonde omgeving voor jongeren. Dat doet de gemeente niet alleen. Alle zogenaamde JOGG-gemeenten in Nederland hebben een brief gestuurd aan de kandidaat Tweede Kamerleden en daarmee willen ze een krachtig signaal afgeven.


JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. JOGG-gemeenten zorgen er met een speciale aanpak voor dat kinderen gezonder opgroeien. De gemeente Bergen op Zoom is dus één van die JOGG-gemeenten. “Onze leefomgeving is de afgelopen decennia steeds ongezonder geworden en nu we door de coronamaatregelen veel thuis zitten, minder sporten, ongezonder eten en meer stress ervaren blijkt gezond leven voor velen een nog grotere uitdaging”, aldus wethouder Koenders. “Het gevolg is dat steeds meer mensen (en kinderen) overgewicht hebben en daardoor grotere gezondheidsrisico’s lopen. Zij hebben bijvoorbeeld meer kans op complicaties wanneer ze corona krijgen.”

Eén op de acht kinderen en meer dan de helft van de volwassenen in Nederland heeft immers overgewicht. Daardoor ziet men een enorme groei van het aantal mensen met een chronische ziekte, grotere sociaaleconomische gezondheidsverschillen tussen groepen in de Nederlandse samenleving, stijgende uitgaven voor de zorg en extra kosten die arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim met zich meebrengen. 

De effectieve en onderbouwde JOGG-aanpak is een methode waarmee gemeenten de leefomgeving gezonder maken. Nu iedereen op verkiezingscampagne gaat voor de komende verkiezingen roepen de JOGG-gemeenten de kandidaat Tweede Kamerleden op om komende kabinetsperiode nog steviger in te zetten op het gezonder maken van de omgeving van jongeren.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief