Bergenaren krijgen inspraak in volgende bezuinigingsronde: ‘Dit jaar nog 3,5 miljoen euro’
Foto: Remko Vermunt

Bergenaren krijgen inspraak in volgende bezuinigingsronde: ‘Dit jaar nog 3,5 miljoen euro’

BERGEN OP ZOOM - Inwoners van de gemeente Bergen op Zoom mogen meedenken over welke bezuinigingen er de komende tijd wel doorgevoerd worden en welke niet. De gemeente wil weten welke ideeën er in de samenleving leven en welke onderwerpen voor de inwoners bespreekbaar zijn om op te bezuinigen. Door de deelnemers aan het traject kunnen dus prioriteiten worden aangegeven, vandaar ook de naam: Samen Prioriteren.


In december 2020 heeft de gemeenteraad de eerste bezuinigingsronde vastgesteld. Het ging om een pakket van maatregelen voor zo’n 5,5 miljoen euro. Meer dan 3 miljoen hiervan is een bezuiniging op personeel bij de gemeente zelf. De rest van dit bedrag zal vooral op taken worden bezuinigd. “Maar met die 5,5 miljoen euro is Bergen op Zoom nog lang niet uit de zorgen”, stelt de gemeente. “In 2024 moet er uiteindelijk een bedrag van meer dan 13 miljoen worden gevonden. De gemeenteraad wil dat dit al in 2021 zeventig procent gerealiseerd wordt.” Dat betekent dat er dit jaar bovenop de 5,5 miljoen euro nog ruim 3,5 miljoen aan ombuigingen gevonden zal moeten worden.

De gemeente is duidelijk over de impact van die bezuinigingen. “Het is onmogelijk om dit soort bedragen te bezuinigen zonder dat iemand daar ook maar iets van merkt.” Maar, daarom wil de gemeente inwoners wel de gelegenheid geven om hun mening te geven. Binnen het project ‘Samen Prioriteren’ wordt geprobeerd om binnen die meningen gemene delers te vinden. Die input wordt gebruikt om nieuwe bezuinigingsrondes voor dit jaar in te vullen. In deze uitwerkingen moeten keuzes worden gemaakt, zodat vanaf 2021 een nieuw evenwicht ontstaat in de exploitatie van de gemeente.

Wie doet er mee?

In principe kunnen alle inwoners van de gemeente Bergen op Zoom meedoen aan het Samen Prioriteren. Om ideeën op te halen wordt in eerste instantie een enquête gebruikt. Hiervoor wordt onder andere het burgerpanel ingezet, maar iedereen die de vragenlijst in wil vullen is welkom. De enquête is te vinden op www.bergenopzoom.nl/samen-prioriteren. De enquête kan tot en met 10 maart worden ingevuld. Invullen kost 10 tot 15 minuten.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief