Afbeelding
Foto: Luciennefotografie

Hovenier Danny geeft tips: ‘Als je ze maar diep genoeg plant en goed toedekt met verse potgrond’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De schaatsen zijn weer opgeborgen en nu het zonnetje zich weer steeds vaker en langer laat zien, komen de eerste lentekriebels weer. Massaal duiken we het bos in voor een heerlijke wandeling, maar we maken ook alvast de tuin klaar voor de komende lente en zomer. Nieuwe meubelen, nieuwe planten én de planten die we hebben gaan we alvast snoeien. Maar, wat kan je in deze tijd nou eigenlijk al wel doen? En waar moet je nog even geduld mee hebben? Weet jij het? Wij gingen voor je op zoek naar de tips voor dit moment! 

De voormalige hovenier Danny Heijnen (68) is inmiddels met pensioen, maar toch staat hij nog graag in de tuin te werken. Zelf woont hij op een appartement, maar hij heeft nog verschillende adressen waar hij zich uit kan leven. “En met dit weer is dat enorm prettig.” Na twintig jaar voor de klas te hebben gestaan, maakte Danny Heijen de keuze om zich om te scholen tot hovenier. “Ik vind alles leuk. Van het maken van een inrichtingsplan en een offerte tot de werkzaamheden in de tuin. Ik merk alleen wel dat de leeftijd mee gaat spelen”, lacht Danny. Tips voor mensen die nu aan de slag willen in de tuin, heeft de voormalige hovenier dan ook genoeg. “Het belangrijkste is: heb geduld. De bodemtemperatuur is nog erg laag. Veel mensen willen als ze het zonnetje zien al dingen doen die tegen de natuur ingaan.”

Maar, wat kan je dan wel doen? “Er zijn eigenlijk drie dingen die je kan doen. Het eerste zijn de werkzaamheden in de borders, zoals snoeien. Bijvoorbeeld rozenstruiken, maar ook bol- en leibomen kan je in deze tijd van het jaar snoeien. De hoofdtakken moet je in tact houden, maar de uitschieters kan je tot aan de hoofdtak snoeien.” Bij struiken moet je rekening houden met wanneer de struik bloeit. “Bloeien ze vóór de langste dag van het jaar? Dan moet je ze in het najaar snoeien. Bloeien ze erna? Dan kan je ze nu snoeien.” Het planten en verplanten van bomen, heesters en vaste planten is ook zo’n dingetje wat je nu al kan doen. “Als je ze maar diep genoeg plant en goed toedekt met verse potgrond.” Belangrijk is ook dat je de grond in de borders losmaakt met een kleine drietand. “Maar pas wel op dat je jong schot niet kapot maakt.”

In deze tijd van het jaar kan je ook aan de slag met het verticuteren van je gazon. Daarmee kan je oud gras en mos verwijderen. “Daarna moet je je gazon beluchten met een speciale beluchter of met een riek”, vertelt Heijen. Ligt je gazon mooi open? Dan kan je alvast kalk strooien. “Dan kan je over een maand beginnen met het bemesten.” Last but not least is het aanpakken van potplanten in je tuin. “Veel mensen laten de potplanten jaren in dezelfde pot staan. Het is goed om de plant even uit de pot te halen, de kluit even los te maken en daarna kan je hem opnieuw in de pot zetten met verse potgrond.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief