Foto: Remko Vermunt

Lente op de zorgboerderij: ‘Onze hulpboeren zijn enorm betrokken bij het bedrijf’

BERGEN OP ZOOM - Peter Oerlemans nam in 1999 het melkveebedrijf aan de Buitenlust 1 in Halsteren over van zijn vader. Sinds 2003 is hij officieel een zorgboerderij en daarmee legt hij verbindingen tussen mens en dier. Zo’n 26 hulpboeren werken één of meerdere dagen in de week mee om het bedrijf draaiende te houden, maar tegelijkertijd werken ze aan zichzelf met behulp van Peter en zijn team. “We doen dit echt samen. Onze hulpboeren voelen zich één met het bedrijf en zijn enorm betrokken. Dat is mooi om te zien.”


Peter Oerlemans en zijn vrouw Mieke zijn de eigenaren van zorgboerderij Den Hof in Halsteren, een oude boerderij die vroeger diende als therapieboerderij voor Vrederust. Na de overname door Peter’s vader kwam de zorgfunctie een aantal jaren te vervallen, maar in 2003 besloot Peter hier toch mee verder te gaan.

“Destijds zijn we de samenwerking aangegaan met Novadic-Kentron om mensen met verslavingsproblematiek te helpen aan een dagbesteding.” Dat heeft Peter jarenlang gedaan, totdat hij in 2015 besloot om zelf de papieren te behalen om zorg te kunnen leveren die nodig is op een zorgboerderij. “Sindsdien zijn we onze doelgroep meer gaan mixen. Nu hebben we hulpboeren met verslavingsproblematiek, maar ook hulpboeren met een lichte verstandelijke beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Zij komen, allemaal om verschillende redenen, graag naar de zorgboerderij toe. Voor de een is het een vorm van re-integreren in de maatschappij, voor de ander is het meer om een dag iets om handen te hebben. “We proberen iedereen op hun eigen manier te helpen. De een moeten we qua taken soms wat meer uitdagen, de ander moeten we juist remmen. We proberen ze weer te laten geloven in zichzelf. We proberen echt iets voor hen te betekenen. Al is het maar gewoon door naar hen te luisteren.” De tijd die ze in hun hulpboeren stoppen, krijgen ze terug in betrokkenheid en liefde voor het bedrijf. “Al onze hulpboeren zijn enorm betrokken bij het bedrijf. We doen het echt samen.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief