Foto: Remko Vermunt

Lente op de zorgboerderij: ‘Als dit er niet zou zijn, dan moet je alleen vechten en dat red je niet’

BERGEN OP ZOOM - Peter Oerlemans nam in 1999 het melkveebedrijf aan de Buitenlust 1 in Halsteren over van zijn vader. Sinds 2003 is hij officieel een zorgboerderij en daarmee legt hij verbindingen tussen mens en dier. Zo’n 26 hulpboeren werken één of meerdere dagen in de week mee om het bedrijf draaiende te houden, maar tegelijkertijd werken ze aan zichzelf met behulp van Peter en zijn team. “We doen dit echt samen. Onze hulpboeren voelen zich één met het bedrijf en zijn enorm betrokken. Dat is mooi om te zien.”


We spraken met een van de hulpboeren. Hij wil graag zijn verleden achter zich laten en wil daarom liever niet met naam én gezicht in de krant. “Ik werk hier nu iets meer dan twee jaar”, vertelt hij. “Ik ben begonnen bij de koeien en de kalfjes en in de stal, maar uiteindelijk ben ik meer het onderhoud ingerold”, lacht hij.

Na een jarenlange alcoholverslaving kwam hij, via Novadic-Kentron, terecht bij de zorgboerderij. “Ik kreeg het voorstel om hier aan de slag te gaan en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ik ben blij dat deze hulp er is. Als dit er niet zou zijn, dan moet je alleen vechten en dat red je niet. Natuurlijk heb je altijd vrienden en familie om je heen, maar dat is toch anders.”

Op de zorgboerderij kan deze hulpboer echt z’n ei kwijt. “Anders zou ik op de bank wegkwijnen en daar schiet je niets mee op.” De hulpboer komt dan ook iedere keer weer met plezier naar de boerderij. “Je moet hier niets en dat is heel anders dan in de buitenwereld. Je hebt geen druk, het is allemaal heel relaxt. Je mag gewoon bekijken wat je zelf kan doen die dag. Gelukkig heb ik inmiddels ook vertrouwen opgebouwd bij de baas, zodat ik zelfstandig kan werken. Als ik in de ‘boze’ buitenwereld zou moeten werken, zou ik misschien teveel druk op mijn schouders krijgen. Wellicht dat ik dan weer naar de fles grijp en dan ben ik weer terug bij af.”

Hij heeft enorm veel respect voor de begeleiding die hij krijgt op de zorgboerderij. “Je hebt die hulp en aandacht echt nodig. Ze staan altijd voor je klaar.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief