Foto: Remko Vermunt

Feestelijke openingen voor De Biezenhof in Halsteren: Nieuw gebouw én groen plein

HALSTEREN - Een feestelijke ochtend voor basisschool De Biezenhof in Halsteren. Daar werden woensdagochtend niet één, maar twee rode lintjes doorgeknipt. Het groene plein voor de groepen 1 tot en met 4 werd officieel geopend, maar daarna volgde ook de officiële opening van de nieuwbouw. Directeur Jan Bruijs was dan erg in z’n nopjes. ‘Ik ben hier buitengewoon blij mee.”


Tientallen kinderen mochten woensdagochtend toekijken toen directeur Jan Bruijs, samen met twee leerlingen, het groene plein officieel opende. “Dit was eerst een grijs plein en nu is het een groen plein”, legt Bruijs uit. “Er ligt een blotevoetenpad met allerlei soorten ondergrond, dat vinden de kinderen echt fantastisch. Maar er is ook een hobbelpad en dat vinden ze ook heel erg leuk.” Het is goed te horen, Jan Bruijs is enorm enthousiast over het nieuwe plein dat in ongeveer 6 á 7 weken is aangelegd. “Leerkrachten zien dat de kinderen zelfstandiger buitenspelen. Ze gaan echt op avontuur door het schoolplein, dat is fantastisch.” Het groene plein heeft ook een nieuw speeltoestel. “We hebben circulair gewerkt. Dat betekent dat we de oude tegels terug hebben laten komen, maar we hebben ook bij het speeltoestel zoveel mogelijk biobased materialen gebruikt.” Verder bestaat het nieuwe speelplein uit een insectenhotel, moestuintjes, er zijn fruitbomen geplant en nog veel meer.

Bijzondere opdracht

Voor tuinarchitect Joep Withagen was dit dan ook een mooi project. “We hebben wel vaker schoolpleinen als opdracht gehad, maar eigenlijk nooit zo groot en uitgebreid als hier.” Dat zijn eigen zoontje, Bruce, hier op school zit, maakte deze opdracht voor Joep extra leuk. “Als ik dan weer een keer langskwam om te kijken hoe het allemaal ging, dan hoorde ik ‘s avonds aan tafel weer: ‘Ik heb je gezien papa!’. Daarnaast hebben we gewoon iets neergezet waar hij samen met de andere leerlingen de komende jaren nog gebruik van kan maken. Dat maakt het wel heel leuk.”

Nieuwbouw

Na de opening van de groen tuin stond er echter nóg een grote opening op de planning. “We zijn enorm trots op dit nieuwe gebouw”, vertelt Jan Bruijs. “Ook hier hebben we circulair gewerkt en gebruik gemaakt van duurzame materialen. Daarmee is dit het gebouw van de toekomst en daar zijn we enorm trots op.” En dat kon Peter van der Eijnden van stichting De Groene Pluim alleen maar beamen. “Drie jaar geleden mocht ik hier De Groene Pluim uitreiken en ik ben blij dat jullie wederom een mooi ‘schoolrapport’ hebben laten zien. Daarom mag ik De Groene Pluim weer met drie jaar verlengen. Jullie zijn een voorbeeld voor andere scholen.”

Eén schooldak

Na deze feestelijke woorden was het tijd voor Royella, Eefke, Sophia en meneer Jan de Krom om het tweede lint door te knippen. “Eindelijk zitten onze 380 kinderen allemaal onder één schooldak”, aldus Bruijs.”Jarenlang hebben er noodunits op het terrein gestaan en nu hebben we dit gebouw ervoor teruggekregen.” In de nieuwbouw is ruimte voor vijf groepen. “We spreken tegenwoordig niet meer over lokalen, maar over instructieruimtes. Daar kregen de leerlingen de opdrachten uitgelegd en ze mogen daarna zelf bepalen waar ze die opdrachten gaan uitwerken. Dat kan in de lokalen, maar ook in het leerplein óf in de leertuinen. Kinderen kunnen dankzij dit nieuwe gebouw ook gewoon buiten leren. Zo kan ieder kind zich op zijn of haar eigen manier ontwikkelen.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief