Foto: Politie

Politie West-Brabant was in 2020 ruim 516.000 euro kwijt aan drugslabs: ‘Dit is letterlijk weggegooid geld’

BERGEN OP ZOOM - Het politieteam Zeeland-West-Brabant, waar ook Bergen op Zoom onder valt, was in 2020 een bedrag van 516.892 euro kwijt aan het vernietigen van drugslabs en opslaglocaties. Dit bedrag is exclusief het saneren van vervuilde grond, de inzet van specialistische diensten en bijvoorbeeld het ontruimen van woningen rond een lab. “Dit is letterlijk weggegooid geld”, stelt Marloes Lippens, specialist synthetische drugs van de politie.


Het is voor eerst dat dit aspect van de drugsproblematiek in Zeeland en Noord-Brabant inzichtelijk is gemaakt. Als je kijkt naar de problematiek in beide provincies gaat het in totaal om een bedrag van ruim 1,27 miljoen euro. Binnenkort kan het Openbaar Ministerie deze kosten gaan verhalen op de daders.

Marloes Lippens: “Als politie zijn wij formeel verantwoordelijk voor het afvoeren en vernietigen van de zwaar chemische vloeistoffen en vervuilde hardware na het ontdekken van een lab. Dit doet een gespecialiseerd bedrijf en dat kost veel geld. Dit zijn kosten die je niet wilt maken.” Lippens zet het bedrag in perspectief. ‘Met dit geld kunnen we ook extra controles houden of een preventiecampagne betalen. Dat gebeurt nu niet, want wij kunnen ons geld ook maar een keer uitgeven.’

De Ondermijningswet, die momenteel bij het parlement ligt, moet ervoor zorgen dat de politie deze kosten kan verhalen op de daders. Neeltje Keeris, landelijk officier van justitie met als specialisme synthetische drugs is hier blij mee. “Dan betaalt voortaan de vervuiler, in plaats van de maatschappij. Zoals we weten wordt er gigantisch veel geld verdiend met de drugsproductie in Nederland en zeker ook in het Zuiden. Nu laten we zien wat de maatschappelijke kosten zijn, en we kunnen er wat aan doen. Dat is een mooi perspectief.”

In de praktijk ziet Keeris dat het lastig is om de grootverdieners achter een lab te achterhalen. ‘We pakken loopjongens, leveranciers, laboranten en ook kopstukken, maar van de laatste nog te weinig naar mijn zin. Dat is natuurlijk wel ons streven. Met deze maatregel hebben we in ieder geval een nieuw wapen in handen. Ik kijk uit naar de eerste veroordeling.’

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief