Afbeelding
Foto: Rijnhout Media

GroenLinks: ‘Geen kerncentrale in Bergen op Zoom en Noord-Brabant’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Kan het college uitsluiten dat er op het grondgebied van de gemeente Bergen op Zoom een kerncentrale komt? En kan het college toezeggen al haar mogelijkheden in te zetten om realisatie van een kerncentrale op ons grondgebied te voorkomen? Dat willen Peter van den Ouden en Selin Karar (GroenLinks) weten van het college van burgemeester en wethouders.

De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft onlangs de Regionale Energie Strategie West-Brabant vastgesteld. Hierin staat precies weergegeven op welke manier de gemeente Bergen op Zoom én de rest van West-Brabant invulling gaat geven aan de afspraken die gemaakt zijn in het kader van het landelijke Klimaatakkoord. Voor Bergen op Zoom betekent dat 72 GWh aan windenergie en 47 GWh aan zonnepanelen op grootschalige industriële daken.

“We hebben als gemeenteraad onze RES vastgesteld waarin kernenergie geen optie is. Tegelijkertijd komt de provincie nu met een conclusie dat kernenergie noodzakelijk is. Dit staat haaks op onze RES en die van andere regio’s in de provincie”, stelt de Bergse fractie van GroenLinks. Ook uit een onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren door TNO komt de conclusie dat een kerncentrale openen in feite geen optie is. 

Van den Ouden en Karar halen dan ook verschillende punten aan uit het rapport waaruit blijkt dat kernenergie geen optie is. “De doorlooptijd voordat er een kernreactor staat is te lang, de kosten zijn te hoog én we komen te zitten met kernafval waar we nooit meer vanaf komen. Daarbij brengt een kernreactor een heleboel risico’s met zich mee die ook zonder natuurgeweld kunnen ontstaan. Denk daarbij aan de haarscheurtjes in kernreactoren van Doel (waar Bergen op Zoom zich grote zorgen om maakt) en Tihange. Kortom, kernenergie is geen oplossing voor het echte probleem: de absolute noodzaak om op korte termijn tot een forse reductie van CO2 uitstoot te komen”, aldus de GroenLinks-fractie.

GroenLinks stelt daarom vragen aan het college van burgemeester wethouders. “Hoe kijkt het college aan tegen een kerncentrale, na het lezen van het onderzoek en de conclusies van de provincie? Is het college bereid om de provincie op te roepen om te stoppen met energie en investeringen te steken in de heilloze keuze voor kernenergie? Waarbij de provincie ook gevraagd wordt om actiever te participeren en te investeren in echte duurzame energieoplossingen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief