In Bergen op Zoom is er 24 uur gewandeld voor kankeronderzoek tijdens SamenLoop voor Hoop.
In Bergen op Zoom is er 24 uur gewandeld voor kankeronderzoek tijdens SamenLoop voor Hoop. Foto: Gea Vriens

Einde voor Samenloop voor Hoop; KWF stopt met het evenement

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - KWF Nederland heeft besloten te stoppen met de organisatie van de KWF Samenloop voor Hoop. Dat betekent dat er vanuit deze organisatie geen tijd, geld en middelen meer beschikbaar gesteld zullen worden voor het organiseren van lokale Samenloop-evenementen, zoals die in 2018 nog in Bergen op Zoom werd gelopen.

“We begrijpen dat deze beslissing bij velen moeilijk zal vallen”, stelt het KWF in een verklaring. “Na bijna 15 jaar en 265 Samenlopen komt er nu definitief een einde aan een bijzonder evenement, dat voor duizenden mensen heel veel heeft betekend. We kunnen terugkijken op veel mooie en vaak ontroerende momenten die wij samen hebben meegemaakt. De relatief hoge kosten van een Samenloop zijn echter niet langer te verantwoorden, en daarom hebben we met pijn in het hart dit besluit moeten nemen. ”

De Samenloop is een 24-uurswandelestafette. Mensen die ziek zijn of die ziek zijn geweest staan hierbij samen met familie en vrienden stil bij kanker, maar ze vieren ook het leven. De Samenloop voor Hoop werd in 2018 van 30 juni op 1 juli gehouden. De opbrengst was uiteindelijk ruim 90.000 euro. In totaal deden er veertig teams mee aan de Samenloop voor Hoop op sportpark Rozenoord. Zij hielden vooraf aan de loop allerlei acties om geld op te halen voor het goede doel. Het overgrote deel van het opgehaalde geld ging naar KWF voor onderzoek naar kanker. Een klein deel ging naar inloophuis het Getij. En de opbrengst van de kinderloop ging destijds naar een organisatie die gezelschapsrobotjes produceert voor kinderen die aan deze kanker lijden en voor behandeling in het ziekenhuis liggen. 

Samenloop voor Hoop

Tijdens de 24-uurswandelestafette vinden er drie ceremonies plaats. De eerste ceremonie is de opening waarbij alle survivors, commissieleden, vrijwilligers en teams op het terrein één keer een ronde lopen. De tweede ceremonie is de zogenaamde Kaarsenceremonie. Wanneer de avond valt verlichten kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen het parcours. Tijdens deze ceremonie worden dierbaren herdacht en wordt gevierd dat mensen kanker hebben overwonnen. Het laatste onderdeel is de slotceremonie. Na 24 uur wandelen loopt iedereen de laatste ronde en wordt de opbrengst bekend gemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief