Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Joost Pals wil harde aanpak tegen zwerfafval: ‘Het is vechten tegen de bierkaai’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op welke manier gaat de gemeente Bergen op Zoom ervoor zorgen dat de kwaliteit van de openbare ruimte voldoet aan de kwaliteitseisen? Oftewel hoe gaat de gemeente Bergen op Zoom het zwerfafval in de stad terugdringen? Dat wil Joos Pals van Lokaal Realisme weten.

“In de afgelopen jaren is er fors bezuinigd op het opruimen van zwerfafval. Dat heeft tot een merkbare achteruitgang geleid van de openbare ruimte. In het Focusakkoord is dan ook opgenomen om hier niet nóg verder op te bezuinigen”, stelt Pals. Er zijn volgens hem genoeg voorbeelden van verrommeling in de stad. “Op tal van plekken zijn goedbedoelde en maatschappelijk betrokken initiatieven van inwoners en ondernemers. Echter, is het vechten tegen de bierkaai.”

Hij vraagt, namens Lokaal Realisme, dan ook voor aandacht voor deze problematiek. “De kwaliteit is niet op orde en voldoet niet aan de afspraken. We verwachten dat u voorstellen presenteert hoe u de kwaliteit van de reiniging gaat verbeteren.” 

Volgens Joost Pals speelt deze problematiek ook veel bij afritten van de snelweg. “Wanneer dat aangekaart wordt, is de bestuurlijke reactie al gauw dat Rijkswaterstaat de wegbeheerder is. Leuk en aardig, maar daarmee is het zwerfvuil niet weg.” Hij wil dan ook weten welke mogelijkheden het college ziet om de druk op Rijkswaterstaat te vergroten. “Bent u bereid om zo nodig juridische middelen in te zetten richting Rijkswaterstaat?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief