Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Ode aan het dorp: ‘De buurt is nog altijd vriendelijk, mensen maken een praatje’

Door: Remko Vermunt Algemeen

HALSTEREN - ‘Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkind’ren in de klas, een kar die ratelt op de keien, het raadhuis met een pomp ervoor, een zandweg tussen koren door, het vee, de boerderijen.’ Het zijn de melancholische woorden van Wim Sonneveld toen hij zong over ‘Het dorp’. Maar, waarom willen mensen eigenlijk in een dorp wonen? Wat maakt een dorp zoals Halsteren of Lepelstraat zo fijn? Wij gingen de straat op en vroeger het aan willekeurige voorbijgangers. Zijn zij, net als Wim Sonneveld, ook zo gek op hun eigen dorp?

Ze is 88 jaar en woont al sinds 1985 in Halsteren. Mevrouw van Baar woont dus al 56 jaar in het dorp en daar heeft ze nooit spijt van gehad. “Mijn man kreeg werk in Bergen op Zoom. Daar hebben we eerst in een waardeloze flat gewoond en toen zijn we hierheen verhuisd”, vertelt ze.

De rust, de ruimte en de privacy zijn stuk voor stuk zaken die mevrouw Van Baar kan waarderen aan het wonen in een dorp. “Ik heb een mooi park voor de deur en vroeger konden de kinderen hier naar de school. De buurt is ook nog altijd vriendelijk, mensen maken een praatje”, vertelt ze.

In het verleden is mevrouw Van Baar nog even kleuterjuf geweest in het dorp. Zo’n vijf jaar heeft ze als invalskracht voor de klas gestaan. “Daardoor ken ik nog wel wat mensen. Kinderen die ik toen in de klas heb gehad, lopen nu wel eens voorbij met hun eigen kinderen. Maar er zijn meer mensen die mij nog kennen dan andersom”, lacht ze.

Toch is er voor de 88-jarige Halsternaar één klein nadeel aan het dorp. “Voor de boodschappen moet ik helemaal voorin het dorp zijn. Vroeger hadden we hier nog wat kleine zaakjes in de buurt zoals een slager en een groenteboer, maar die zijn allemaal weg. We hebben nog wel een friettent en een Chinees restaurant, maar daar kom ik niet zo snel.” Toch zou ze nooit willen verhuizen. “Al mag de gemeente wel wat doen aan het onderhoud. Als ik mijn afval weg wil brengen moet ik opletten dat ik niet val over de stenen die schots en scheef liggen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief