Foto: Remko Vermunt

Ode aan het dorp: ‘Met de kermis is het hier écht gezellig’

LEPELSTRAAT - ‘Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkind’ren in de klas, een kar die ratelt op de keien, het raadhuis met een pomp ervoor, een zandweg tussen koren door, het vee, de boerderijen.’ Het zijn de melancholische woorden van Wim Sonneveld toen hij zong over ‘Het dorp’. Maar, waarom willen mensen eigenlijk in een dorp wonen? Wat maakt een dorp zoals Halsteren of Lepelstraat zo fijn? Wij gingen de straat op en vroeger het aan willekeurige voorbijgangers. Zijn zij, net als Wim Sonneveld, ook zo gek op hun eigen dorp?


De tweeling Maud en Rick van Ekeren wonen al hun hele leven in Lepelstraat. Hoewel de grote stad lonkt, kunnen ze de rust en ruimte van het dorp zeker waarderen. “En met de kermis is het hier écht gezellig”, lachen ze.

“Iedereen kent elkaar, maar ook onze achternaam kent iedereen. Dan vragen ze: ‘Van wie ben jij er een? En als we dan zeggen ‘Van Ekeren’, dan weet iedereen wie we bedoelen”, vertelt Maud. Doordat iedereen elkaar kent, hebben Rick en Maud zich nog nooit een moment onveilig gevoeld in het dorp. “Dat is natuurlijk wel anders in een grote stad.” Toch besloot Rick voor zijn opleiding op kamers te gaan wonen in Breda en ook Maud blijft regelmatig slapen voor haar opleiding in Eindhoven. “Daar moet je soms wel uitkijken waar je loopt.”

Toch vindt de tweeling het wonen in een dorp niet altijd even positief. “Het is wel jammer dat er zo weinig jongeren wonen. Het zijn vaak óf senioren óf gezinnen met juist hele kleine baby’s.” De jeugd die er wel is, hangt vaak rond bij de voetbal maar daar geven Maud en Rick dan weer niets om. “Dat is dezelfde jeugd die hier wel eens naar de kroeg gaat, maar dan gaan wij toch liever naar Bergen op Zoom om te stappen als het weer kan.”

Aan de andere kant kan de tweeling de rust en ruimte ook erg waarderen. Hun favoriete plekje in het dorp? “Dat is bij Hereijgers, daar gaan we vaak met een vriendin naartoe om aardbeien te eten. Daar zitten we dan een hele tijd te kletsen en dan kom je wel echt tot rust én tijdens de kermis is het hier ook altijd écht gezellig.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief