Foto:

Ode aan het dorp: ‘Ik kan zo twintig mensen aanwijzen die ik dagelijks spreek’

HALSTEREN - ‘Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkind’ren in de klas, een kar die ratelt op de keien, het raadhuis met een pomp ervoor, een zandweg tussen koren door, het vee, de boerderijen.’ Het zijn de melancholische woorden van Wim Sonneveld toen hij zong over ‘Het dorp’. Maar, waarom willen mensen eigenlijk in een dorp wonen? Wat maakt een dorp zoals Halsteren of Lepelstraat zo fijn? Wij gingen de straat op en vroeger het aan willekeurige voorbijgangers. Zijn zij, net als Wim Sonneveld, ook zo gek op hun eigen dorp?


Hij is geboren en getogen onder de rook van Rotterdam, maar woont al jaren in een dorp. Eerst in Ossendrecht, later in Halsteren. En dat is een bewuste keuze. “Ik woon hier sinds 2008”, vertelt Joop van der Linden. De rust en de ruimte van het dorp, maar toch het gemak van een grote stad in de buurt. Dat is wat de 70-jarige Joop aantrok aan Halsteren. “Je hebt hier de ruimte, de mooie natuur en een leuke dorpskern met alle winkels die je eigenlijk nodig hebt. We missen alleen een goede doe-het-zelfzaak”, vertelt Joop terwijl hij zijn tuin aan het vegen is. 

“Zo’n dorp is gewoon gezellig. Iedereen kent elkaar”, gaat Joop verder. Ondanks dat Halsteren toch een relatief groot dorp is? “Dat ligt helemaal aan jezelf natuurlijk. Ik heb een hond en daar loop ik mee rond. Dan kom je toch genoeg mensen tegen en dan maak je daar een praatje mee. Ik kan zo twintig mensen aanwijzen die ik dagelijks spreek. Probeer dat maar eens in een grote stad, daar kan je niet eens je hond fatsoenlijk uitlaten”, lacht Joop. 

Of hij altijd in Halsteren zal blijven wonen, weet Joop nog niet. “Mijn vrouw komt uit Friesland. Daar zouden we misschien nog wel naartoe willen, maar dat is met de huidige huizenmarkt niet te doen. Als we zouden verhuizen, dan zoeken we wel weer een dorp net als Halsteren met hetzelfde karakter.” Zelf komt Joop zelden in Bergen op Zoom. “De Zeeland vind ik op zich wel leuk, maar dat combineer ik dan met een bezoek aan een bouwmarkt. Soms een hapje eten in de binnenstad. Dat kan hier ook, maar dat vind ik daar dan net iets gezelliger, maar verder heb ik er weinig te zoeken.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief