Afbeelding

Startschot voor Vijverberg-Zuid

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Marc van der Steen van Stadlander en Tonny Gerritsen van ontwikkelaar Lithos hebben afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de nieuwbouw die gerealiseerd gaat worden in Vijverberg-Zuid. Na de zomer wordt gestart met de bouw van 10 huur eengezinswoningen, 15 huur appartementen en 22 koop appartementen.

Het is fase 1 van de ontwikkeling op de Vijverberg-Zuid. In totaal maken 133 oude portiekwoningen en seniorenhuisjes en 30 garageboxen plaats voor 131 moderne, energiezuinige woningen. Het gaat om 91 appartementen, 28 eengezinswoningen en 12 levensloopbestendige woningen. De woningen worden aangeboden in de sociale huursector, vrije huursector en koopsector. Zo kunnen verschillende woningzoekenden een thuis vinden op de Vijverberg-Zuid.

Eén van hen is de 32-jarige Selma Cuman. “Ik ben opgegroeid in de Meidoornlaan. Ik heb hier rondjes gefietst en ik kan me nog herinneren dat ik heb geschaatst op de Vijverberg”, zegt ze lachend. Mooie herinneringen heeft ze aan die tijd. “Maar toen ging de wijk achteruit. Mijn ouders hebben er toen voor gekozen om te verhuizen, maar we zien nu dat de wijk weer veranderd in positieve zin. Het wordt in de toekomst nóg mooier. Mijn opa en oma hebben recentelijk weer een appartement hier in de buurt gekocht en dat is ze zo goed bevallen dat wij dachten: ‘Waarom gaan wij er niet wonen?’.” En zo geschiedde. Zowel Selma als haar ouders hebben inmiddels een appartement gekocht op de Vijverberg-Zuid. “We komen terug naar onze wijk.”

Het is typerend voor deze wijk, stelt ook wethouder Patrick van der Velden. “Mensen hebben echt een historie met deze plek. Ik weet nog dat we ooit in een gymzaal zaten met bewoners en dat ik dacht: ‘Hoe gaan we ervoor zorgen dat die mensen trots terugkeren naar hun wijk?’ We zijn de wijk op gaan bouwen voor en met bewoners en dat werpt z’n vruchten af. De samensmelting van al die mensen die samen aan hun wijk werken, daar doe je het voor.”

Dat Vijverberg-Zuid een bijzondere geschiedenis heeft, weet ook Marc van der Steen van Stadlander. “De Vijverberg is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog aangelegd als tankval. Na de oorlog, rond de jaren 60, is deze wijk aangelegd. Inmiddels zijn we ruim vijftig of zestig jaar verder en de huizen waren voor een groot gedeelte op. Dan ga je nadenken: gaan we slopen of renoveren. Wij hebben voor een combinatie daarvan gekozen. Een deel is gerenoveerd, maar er is ook een deel gesloopt om plek te maken voor nieuwe woningen.”

Dat geeft Stadlander de ruimte om veel te doen met duurzaamheid. Zo worden alle woningen zeer energiezuinig, de huurwoningen zijn bijvoorbeeld Nul-op-de-Meter. Daarnaast is er veel aandacht voor circulariteit. Dat betekent dat afgedankte materialen opnieuw de kringloop worden ingebracht en zo een tweede leven krijgen. Als voorbeeld kwam Van der Steen bewust aanrijden met de zogenaamde ‘upcycle’, een fiets die gemaakt is met materialen uit de sloop van verschillende appartementen. “Normaal zouden we nu met bewoners deze mijlpaal vieren. Dat kan door de coronamaatregelen helaas niet, daarom gaan we nu zelf aan de slag.” Gewapend met een grijper en afvalzakken gingen de heren daarom afval ruimen in het gebied als goed voorbeeld voor de toekomst.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief