Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Lokaal Realisme wil motorvaartuigen weren op Binnenschelde

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Als het aan Rian Govers van Lokaal Realisme ligt, worden motorvaartuigen binnenkort geweerd op de Binnenschelde. Ze roept het college op om zo snel mogelijk een motorvaartuigenverbod in te stellen. Reden? De vaartuigen zouden ervoor zorgen dat de bodem wordt omgewoeld en dat heeft een negatief effect op de waterkwaliteit.

De waterkwaliteit van de Binnenschelde geeft al jaren reden tot zorg. En juist nu, in coronatijd, vindt Govers het belangrijk dat inwoners kunnen genieten van de Binnenschelde. “We naderen de jaarlijkse periode waarin vele mensen over extra vrije tijd beschikken vanwege Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinksterweekeinde enz. Mensen willen er op uit. Dat kan en hoeft niet ver weg te zijn maar wel naar buiten. We zien dat de Boulevard een enorme aantrekkingskracht heeft. Eindelijk is er de lang verwachte bedrijvigheid en levendigheid zoals die ooit voor ogen werd gehouden. We zijn er nog niet, er kan nog veel meer.”

Maar, de waterkwaliteit laat vaak te wensen over en dat heeft volgens Govers meerdere redenen. “Dat de waterkwaliteit van de Binnenschelde en daarop uitmondende wateren zo belabberd is, heeft diverse oorzaken. Een daarvan is het omwoelen van de bodem door het toenemende gebruik van gemotoriseerde vaartuigen.” Daarom wil Govers voorkomen dat inwoners massaal een gemotoriseerd vaartuig gaan aanschaffen van hun vakantiegeld. “Het is zaak dit zo snel mogelijk te ontmoedigen en dat ontmoedigingsbeleid onder de aandacht van inwoners te brengen. Zo kunnen we teleurstellingen voorkomen.”

Een andere oorzaak van de slechte waterkwaliteit is het voeren van eendjes, watervogels en dieren in en om het water. “Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water waarin te veel voedingsstoffen zitten. Die voedingsstoffen zitten bijvoorbeeld in brood en (honden)poep. Ook daardoor wordt het water dan troebel.” Govers wil daarom ook dat er extra aandacht komt voor het effect van het voeren van dieren in en om het water.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief