Foto:

Onderzoek wijst uit: ‘Geen betaald parkeren op Boulevard; Wel betalen op Bergse Heide’

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft onderzoek laten doen naar het al dan niet invoeren van betaald parkeren op zowel de Boulevard als bij de Bergse Heide. De conclusies uit het onderzoek zijn duidelijk: Betaald parkeren op de Bergse Heide kan ervoor zorgen dat het parkeerprobleem wordt opgelost. Betaald parkeren op de Boulevard zorgt juist voor een probleem in omliggende wijken en is dus niet aan te raden.


Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad. Er zijn op verzoek van de raad twee businesscases uitgewerkt. Daarin werd niet alleen gekeken naar de financiële opbrengst van het betaald parkeren, maar ook naar de gevolgen daarvan. “Op dit moment kent de Boulevard geen parkeerproblemen, dus vanuit de inhoud is het invoeren van parkeerregulering, wat een parkeerprobleem vermindert, niet nodig”, stelt de gemeente. 

Door betaald parkeren in te voeren, zorg je er juist voor de omliggende wijken te maken krijgen met een ‘olievlek’. “De maatschappelijke impact van invoering van gereguleerd parkeren is dusdanig groot dat het advies is hier geen invulling aan te geven.” De opbrengst van betaald parkeren zou volgens de gemeente uitkomen op 100.000 euro, maar dat zou bijna meteen weer opgaan aan extra investeringen en handhaving in de omliggende wijken. 

Maar, het tegenovergestelde is juist aan de hand bij de Bergse Heide/Bemmelenberg. Daar kan het reguleren van het parkeren juist wel een positieve invloed hebben, blijkt uit het onderzoek. Daar is namelijk wél een parkeerprobleem. Daarom is de gemeente nu in gesprek met de omgeving en ook zij lijken voorstanders te zijn van een parkeerregulering. 

Er kan dan gekozen worden voor het afsluiten van de Bemmelenberg met een slagboom óf betaald parkeren invoeren op basis van betaalautomaten. De voorkeur gaat vooralsnog uit naar het betaald parkeren op straat en dus niet met slagboom. “Op basis van de benodigde investeringen (met als gevolg kapitaallasten) en handhavingskosten weggezet tegen een mogelijke parkeeropbrengst is de conclusie dat de opbrengsten de kosten dekken.”

De gemeenteraad moet nu een besluit nemen over het al dan niet invoeren van betaald parkeren in beide gebieden. Ondertussen kijkt de gemeente nog naar andere locaties, zoals bijvoorbeeld de Balsedreef, Fort de Roovere en de camperplaatsen aan de Boulevard. Ook de mogelijke verhoging van parkeertarieven en parkeervergunningen wordt nog onderzocht.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief