Afbeelding
Foto:

Gemeente zet zestien panden in de verkoop: ‘We willen vastgoed op goede manier afstoten’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Blokstallen III, het Hof van Ram, de Synagoge en de midgetgolfbaan. Het is een kleine greep uit de zestien panden en kavels die het college van burgemeester en wethouders te koop wil aanbieden. De verkoop van de objecten moet zorgen voor een flinke duit in het zakje van de gemeente. “De verkoop van panden is voor ons geen doel op zich, het is een middel om de begroting sluitend te krijgen”, stelt wethouder Barry Jacobs.

In november 2020 maakte de gemeente bekend tien vastgoedobjecten te willen verkopen en dat leidde tot de nodige onrust. Niet alleen de raad was niet te spreken over de lijst met verkoopbare panden en objecten, maar ook de gebruikers van de panden maakten zich ernstige zorgen over hun toekomst. Het plan werd van tafel geveegd. “Het grote verschil tussen toen en nu is dat we nu de raad veel meer betrokken hebben bij het plan”, stelt wethouder Jacobs. “We hebben twee sessies gehouden met de raad en onder de noemer ‘Samen Prioriteren’ hebben ook inwoners hun inbreng kunnen leveren. We willen dit zorgvuldig doen, want we hebben gemerkt dat het veel emoties losmaakt.”

Bijzondere objecten

Daarom presenteert de gemeente nu een lijst met zestien panden die, als het aan het college ligt, de verkoop in gaan. “Wij denken dat dit een goed plan is, maar als de raad bepaalde panden niet wil verkopen, dan doen we het niet.” In totaal heeft de gemeente zo’n 144 panden in eigendom. “Dus we kunnen altijd een ander pand op de lijst zetten.” Er staan namelijk een paar bijzondere panden op de lijst, zoals bijvoorbeeld de Synagoge, maar ook de Borgvlietse molen, het Sterfhuisje, het Spuihuisje en het Parkkeetje aan de Zuidzijde Zoom. “Ik ben van mening dat we bij ieder pand kunnen komen tot een goed plan.” De synagoge wordt dan ook niet per se aan de hoogste bieder verkocht. “We willen deze panden zo verkopen dat de gebruikers wel kunnen blijven zitten waar ze nu zitten.”

Dilemma’s

In enkele gevallen zal ook eerst met de huidige gebruikers worden gesproken om te bekijken of zij het pand willen kopen. Want, ondanks dat de vorige verkooppoging mislukt is, heeft dat volgens de wethouder wel een en ander teweeg gebracht. “Onder andere de heemkundekring heeft een brief naar de raad gestuurd met de vraag of zij alsjeblieft het pand mogen kopen. Zij willen het heft in eigen handen nemen en ervoor zorgen dat ze er niet uitgezet kunnen worden. Dat is een mooie ontwikkeling. Er wordt veel over het vastgoed gesproken en dat leidt ook tot kansen.” Mocht de gemeente van een buitenstaander een hoger bod krijgen dan van de Heemkundekring, dan gaat de wethouder terug naar de raad. “Dat is een dilemma. Kiezen we dan voor het geld of voor de sociaal-maatschappelijke impact. Daar gaan we dan over in discussie.”

Realistisch

En zo wil de wethouder de raad veel meer betrekken bij de verkoop van deze panden. “We hebben geleerd van de vorige keer. Daarom hebben we nu wederom een lijst opgesteld en die presenteren we eerst aan de raad. Zij beslissen vervolgens wat er wel of niet verkocht gaat worden.” Maar, de raad moet wel realistisch zijn. “Als de raad de hele lijst wegstemt, dan mogen ze ons vertellen waar we dan het geld vandaan moeten halen. Dan kunnen we misschien de ozb verhogen, maar we hebben niet heel veel andere mogelijkheden meer om de schuldenlast terug te dringen.” 

Bekijk de volledige lijst met objecten hier.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief