Foto:

Aan de keukentafel met Frank van der Avert: “Het is zo belangrijk om een goed team om je heen te bouwen”

BERGEN OP ZOOM - Als je al eens bij één van zijn zaken bent geweest, weet je dat Frank een rasechte entertainer is. Samen met zijn vrouw, zoon en team zorgt hij ervoor dat mensen met een glimlach binnenkomen én met een blij gezicht vertrekken. Hij is van de achtste generatie in de familie die de Raayberg runt.


Jullie als horeca-ondernemers werden tijdens de coronacrisis natuurlijk extra getroffen. Hoe heb je die tijd ervaren?

“Heel onwerkelijk. Wij waren op vakantie in Curaçao vorig jaar toen het allemaal ‘begon’. Normaal zijn we zeven dagen open en ineens mochten we niets meer.”

Hoe ben je die tijd financieel doorgekomen?

“Gelukkig hebben we met de 25 jaar dat we zaken deden, wel wat ‘vet’ kunnen opbouwen. Het water stond ons niet aan de lippen, maar toch was het een zorgelijke tijd. Met name dan in het maatschappelijk belang van onze mensen. We vonden het belangrijk om de teamspirit hoog te houden.”

Hoe zorgde je daarvoor?

“We bleven veel contact houden met elkaar. Normaal gezien weet je als team de ins en outs van elkaar. In die eerste lockdown viel dat ineens weg en dat gaf best wel een impact. Onze mensen zaten ineens thuis. Toch kon ik er steeds voor zorgen dat iedereen wat om handen had.”

Wat was voor jou persoonlijk de grootste tegenslag het afgelopen jaar?

“Het niet kunnen uitvoeren wat ik zou willen doen. Ik ben dat renpaard dat altijd klaarstaat in de startbox. Als die paarden in die startbox gaan, zie je ze al zenuwachtig worden. Ze trappelen van ongeduld en bereiden zich erop voor dat elk moment die deuren open kunnen gaan met een knal. En die deuren gingen telkens niet open. Zo voelde ik dat.”

‘Ik ben dat renpaard dat altijd klaarstaat in de startbox’

Hoe ben je daar als ondernemer mee omgegaan? 

“Door als een ondernemer te blijven denken. Ik kwam telkens weer met nieuwe ideeën en werkte van alles uit. Het ging dan puur om ondernemen, het bezig blijven. Mijn vrouw moest me daar telkens weer in afremmen. Er zijn heel wat plannen van tafel geveegd en achteraf gezien was dat maar goed ook. Ze beschermt mij daar in en ik ben heel blij dat ze naast me staat. Corine probeert dat paard in de box te beteugelen en stelt de juiste kritische vragen bij elk nieuw idee. Hebben we de tijd en manschappen nog voor straks als de boel weer open mag? Kunnen we dan die kwaliteit nog waarborgen en alle ballen hoog houden? Het één moet niet ten koste gaan van het ander.”

Je hebt dus geen moment stil gezeten?

“Nee, ik was iedere dag in de zaak. Er is altijd wel wat te doen. We hebben natuurlijk nog de afhaal en ik hield contact met de mensen die langs kwamen. Mijn aanwezigheid en enthousiasme waren er niet minder om.”

Ben jij altijd al zo positief geweest?

“Absoluut. Zelfs toen er in 2018 bij mij kanker was geconstateerd, heb ik maar één slechte dag gehad. De tranen biggelden toen ook over mijn wangen en ik zat echt laag. Mijn zoon zei tegen me: ‘Pa, zo ken ik je helemaal niet. Tegen iedereen zeg je altijd ‘let’s go!’ Toen ging die knop om bij mij en ging ik al mijn energie steken in het terras aan het water. Ik regelde in die tijd alles nog alleen. Mijn wens was dat mijn zoon Max in de zaak zou komen werken. Ik besprak met mijn financieel adviseur, Corine en de jongens wat er moest gebeuren als ik er niet meer zou zijn. Ook met mijn personeel heb ik toen een gesprek gehad en vielen er wel tranen. Natuurlijk ging ik de strijd wel aan met de ziekte en het is alleszins meegevallen.”

Dat was een heftige periode voor jullie zeg. Was het voor jou toen ook een uitdaging om stil te zitten?

“Ja, dat kon ik ook niet toen ik ziek was. De zaken gingen gewoon door en ik wilde er zijn voor mijn klanten. Die trein stopt niet. Zelfs na de chemo’s ging ik meteen weer aan de slag. Ik stond met tranen in mijn ogen en zei tegen mijn vrouw: ‘er komt misschien wel een dag dat ik hier niet meer naartoe kan’. Achteraf gezien vragen Corine en ik wel eens hoe we het hebben geflikt toen hoor. Gelukkig kregen we ook super veel steun van onze klanten.”

En zelfs toen bleef je er zijn voor je gasten?

“Ja, dat vind ik heel belangrijk. Samen met ons team brengen we emotie en sfeer. We zijn een soort kleine Efteling. Het trekt gezellige mensen aan als we weer een filmpje op social media zetten over ‘Bon Bini Saus’ op het ‘meest sexy terras’ op de boulevard in Bergen op Zoom. Ook feesten wil ik van begin tot eind goed geregeld hebben. Ik draag de bruiloftsgasten nog net niet de drempel over ‘s avonds. Het doel is om hun dag geweldig te maken.”

Ga je in de toekomst minder uren maken?

“De horeca is keihard werken, maar ik krijg er juist super veel energie van. Bizar wel hoor. Soms kan ik zelf ook niet verklaren waar ik het vandaan haal. Ik zei pas tegen Corine: ‘Als ik met pensioen ga, ga ik vijf dagen werken in plaats van zeven’. Het wordt wellicht een uitdaging, maar ik wil zeker de ruimte gaan geven aan de jeugd. Corine heeft een bepaalde tijd voor ogen, waar wij ook meer tijd samen gaan doorbrengen en dan wil ik er natuurlijk ook zijn. Zij heeft namelijk ook al die jaren aan mijn zijde gestaan.”

Wat zou je startende ondernemer adviseren?

“Om succesvol te zijn als ondernemer kun je niet alleen met heel hard werken je doel bereiken. Zelf vind ik een goed team rondom je heen bouwen het meest belangrijk. Max Verstappen wint ook niet zonder zijn team. Je kunt het niet alleen. Ik ben ontzettend trots op mijn mensen. Het zijn stuk voor stuk kanjers.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Louis van Gaal. Dat is een visionair. Ik zou het fantastisch vinden om over zijn zienswijze en eigenwijsheid te praten. Het is een weldoener. Een prachtige man.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief