Afbeelding

Waterschap Brabantse Delta aan de slag met stuw Zoomvlietweg

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Waterschap Brabantse Delta is gestart met het renoveren en automatiseren van 6 stuwen in West-Brabant. Eén daarvan is de stuw aan de Zoomvlietweg in Bergen op Zoom. “Door de stuwen te automatiseren en op afstand te bedienen, kunnen we sneller en makkelijker inspelen op wisselende weersomstandigheden”, stelt het Waterschap. 

“In de praktijk betekent dit dat we in aanloop naar droge perioden door hoge stuwstanden in te stellen meer water in het gebied vasthouden en hiermee de grondwatervoorraad aanvullen.”

Het automatiseren van deze stuwen heeft vooral zijn uitwerking op het gebied van de hoge zandgronden. Daar zijn de stuwen belangrijke objecten van het waterschap om meer water vast te houden en daarmee de beschikbaarheid van water te vergroten. Tegelijkertijd renoveert het waterschap de stuwen ook. “We renoveren de stuwklep, plaatsen relingen en bekleden de bodem bij de stuw met steen om het uitslijten van de bodem, door stroming, tegen te gaan.”

Met het Deltaplan Hoge Zandgronden (DHZ) hebben waterbeheerders in Brabant en Limburg een gezamenlijke ambitie uitgesproken om zoet water op de zandgronden langer vast te houden. Daarmee spelen ze in op de gevolgen van klimaatverandering in de toekomst. Zowel inrichtings- als beheermaatregelen zijn nodig om de beschikbaarheid van zoet water te vergroten. Provincie Noord-Brabant is subsidieverstrekker. Zij betalen 50% mee aan de uitvoeringskosten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief