Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Gemeenteraad aangesproken op uitlatingen in het openbaar: ‘Meer respect voor elkaar’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Frank Petter en de wethouders willen in gesprek met de gemeenteraad over de ‘tone of voice’ van raadsleden in social mediaberichten, columns, brieven en in het openbare debat. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad. “Verschillende negatieve uitlatingen over individuele medewerkers en over de organisatie, bestuurders en college dragen in onze opinie niet bij aan het gewenste aanzien van de politiek.”

In oktober 2020 heeft het college al in een brief aan de raad laten weten problemen te hebben met de manier waarop er met enige regelmaat in brieven van fracties en in de media negatief gesproken wordt over het personeel van de gemeente Bergen op Zoom. “Bij de spaarzame vacatures die we nog invullen tijdens de vacaturestop, ondervinden we steeds meer moeite om goede medewerkers te werven in sollicitatieprocedures (beperkt aantal readies). Ook haken kandidaten in een vergevorderd stadium af als ze zich verdiepen in de gemeente Bergen op Zoom”, stelde het college.

Maar, daar wordt volgens het college nog te weinig gehoor aan gegeven. “We zien ook wel degelijk dat leden van de raad tijdens debatten elkaar corrigeren als de “tone of voice” in discussies harder is dan gewenst. Maar we merken met regelmaat ook dat dit niet altijd gebeurt. We zien dat helaas terug in brieven die aan ons worden gestuurd en uitlatingen die worden gedaan op social media. Wij stellen het op prijs daar binnenkort met elkaar over van gedachten te wisselen.”

Uiteraard hecht het college aan de vrijheid van meningsuiting en zij zijn voorstander van het vrije, politieke debat. “Maar wij vinden dat je op z’n minst met respect naar elkaar toe standpunten uit kunt wisselen. Daarnaast hechten wij, zeker in deze onzekere periode, aan het invullen van goedwerkgeverschap, het gezamenlijk werken aan een nieuwe organisatiecultuur, aan kwaliteitsverbetering van de organisatie en aan het realiseren van een lastige bezuinigingsopgave”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief