Foto:

Oud-Bergenaar Roy Franssen wint tweede seizoen Lego Masters

BERGEN OP ZOOM - Het hoge woord is eruit. Na maanden van geheimhouding, is zaterdagavond eindelijk bekend geworden dat oud-Bergenaar Roy Franssen en zijn partner Thomas Goelen de finale hebben gewonnen van het tweede seizoen van LEGO Masters. Het koppel wint een reis naar LEGOLAND® in Denemarken, 25.000 euro en natuurlijk de gigantische LEGO-beker. De populariteit van het televisieprogramma was ook dit seizoen weer enorm, iedere week zagen ruim 1,5 miljoen kijkers hoe de mooiste creaties werden gebouwd met het Deense steentje. Wij spraken Roy na zijn overwinning:


Roy, waarom besloten jullie om mee te doen?

‘Dat is wel een grappig verhaal. Toen het eerste seizoen in de maak was, hadden wij ook het oproepje gezien en we werden door veel mensen getipt. Maar, we vonden onszelf daar de types niet voor. ‘Ik ga toch niet op televisie met Legosteentjes bouwen’, dacht ik toen. We wisten ook nog niet goed wat het programma in zou houden. Natuurlijk hebben we wel dat eerste seizoen bekeken en na iedere uitzending waren we toch aan het nadenken over hoe wij de opdracht zouden aanpakken en wat wij zouden bouwen. Toen er na de finale een oproep kwam voor het tweede seizoen, keken we elkaar aan en besloten we ons toch aan te melden en voor we het wisten stonden we in de studio. Dat hadden we nooit verwacht. We vinden Lego heel leuk, maar we zien onszelf niet als hele grote bouwers.

Hoe heb je de opnames ervaren?
De opnames waren in het najaar van 2020. We hebben toen zes weken in een bubbel geleefd en dat was eigenlijk heerlijk. Even waren we uit die hele coronasituatie, we hoefden geen mondkapjes op en we konden ons volledig bezig houden met onze eigen fantasiewerelden, dat was geweldig. We hadden nooit verwacht dat we mee mochten doen, dus toen we door die roldeur liepen kon het voor ons al niet meer stuk. Dat we toen in de eerste aflevering ook nog het Gouden Steentje wonnen, dat was verrassing op verrassing op verrassing.

Hoe reageerde jullie omgeving daarop?
Nou, we moesten dus alles geheimhouden. Pas toen alles naar buiten werd gebracht, ergens in februari, mochten wij het ook tegen familie en bekenden zeggen. Die dagen stonden onze telefoons echt op ontploffen en dat is nu ook weer na iedere aflevering. Na de eerste aflevering ben ik echt tot 03.00 uur ‘s nachts bezig geweest met op iedereen reageren. Later besloot ik om dat op zondagochtend te doen, dan heb ik de hele zondag om ervan te genieten.

Wat was de leukste opdracht?

Dat was eigenlijk meteen de eerste aflevering al. Aan het begin werd ons gevraagd wat we zouden bouwen als we drie miljoen steentjes tot onze beschikking zouden hebben. Wij gaven toen aan: Pretparken en iets met theater. En meteen in de eerste aflevering mochten we een pretpark bouwen. Daarnaast vond ik ook de Dag & Nacht-aflevering heel leuk en de Up & Down-opdracht. Dat was echt een uitdaging.

En nu hebben jullie gewoon de finale gewonnen. Hoe voelt dat?
Dat we gewonnen hebben is echt de parel op de kroon. De kers op de taart was voor ons het winnen van het Gouden Steentje. Dat we alles hebben mogen meemaken en zelfs in de finale stonden was de kroon en het winnen van de finale is de parel op de kroon. Dit is zo onwerkelijk. De andere finalisten waren ijzersterk, dus we zijn zeer vereerd en vol ongeloof. We kregen natuurlijk de twee stemmen van de Brickmasters en 9 van de 20 kinderstemmen voor onze creatie. Dat laatste deed mij nog het meest. Die verwondering in die kinderogen en die oprechtheid, dat vond ik echt prachtig.

Wat gaan jullie met de prijzen doen?
We hebben natuurlijk een reis gewonnen naar Denemarken, een geldbedrag en we mogen een jaar lang de titel ‘Legomasters 2021’ dragen. Die titel, daar gaan we heel veel van genieten en daar willen we ook echt de bühne mee op. We willen andere jonge en oudere Legobouwers inspireren. In mijn dagelijkse werk ben ik bezig met kunst- en cultuureducatie en ik zou het mooi vinden als Lego daar een onderdeel van wordt. Misschien dat we daar ook een deel van het geldbedrag voor inzetten, maar dat zien we in de toekomst wel.

Laatste vraag: Kan je nog Legosteentjes zien?

Nou, na de opnames was ik er wel even klaar mee. We reden vanuit Hilversum naar huis, maar onderweg zijn we de Legostore in Antwerpen gepasseerd en daar zijn we toch nog even een kijkje gaan nemen, dus het was van korte duur. De afgelopen weken waren voor ons heel enerverend en voor ons is het bouwen met Lego dan toch een manier om even terug te duiken in de rust en creativiteit.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief