Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Bergen op Zoom kruipt langzaam uit de rode cijfers: Schuldenlast met 13 miljoen verlaagd

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft de jaarstukken van 2020 gepresenteerd. Hoewel er nog geen zwarte cijfers zichtbaar zijn, zijn de cijfers ook niet meer dieprood. Aan het begin van 2020 werd nog rekening gehouden met een tekort van 9,2 miljoen euro, maar aan het eind van 2020 blijft de teller steken op een tekort van 597.000 euro. Dat wordt uit de Algemene Reserve gehaald, maar de cijfers geven volgens de gemeente alle reden tot optimisme.

De enorme verbetering van de cijfers is volgens het huidige college toe te schrijven aan goed ingezette acties door het voorgaande college (bijvoorbeeld de uitgavenstop), doortastend handelen van de gemeenteraad, de totale politieke reset en de uitwerking van het Focusakkoord. Het ‘nieuwe’ college heeft die acties voortvarend doorgezet met als resultaat een aanmerkelijk kleiner negatief saldo. 

Ook de schuldpositie heeft een dalende lijn ingezet. Begin 2020 had Bergen op Zoom nog 262 miljoen euro aan schulden en er werd zelfs rekening gehouden met een groei van nog eens 10 miljoen euro. Onderaan de streep is de schuld eind 2020 uitgekomen op 249 miljoen euro. Dat is dus juist een afname van 13 miljoen euro. “Er moet nog veel gebeuren de komende jaren, maar de stad krijgt weer wat lucht.”

Het resultaat van de jaarrekening komt onder andere positiever uit dan was voorzien vanwege het gunstiger uitvallen van een aantal grote posten binnen het sociaal domein. Het resultaat op de Wmo is € 1,3 miljoen gunstiger, op Jeugd € 1,1 miljoen en op Werk en Inkomen € 2,4 miljoen (totaal € 4,8 miljoen). Vanwege verkoop van gronden en hogere huurinkomsten is een voordeel behaald van € 891.000,-. Verder is er in totaal € 2,4 miljoen ontvangen (met name coronagelden) die niet zijn uitgegeven in 2020. Daarvan wordt voorgesteld om die over te hevelen naar 2021. 

Met de jaarstukken sluit Bergen op Zoom een bijzonder jaar af. Het college geeft aan trots te zijn, dat ondanks gewijzigde werkomstandigheden vanwege Covid-19, de dienstverlening doorgang heeft kunnen vinden. “Daarvoor is door velen een extra inspanning gepleegd en dat geeft ons vertrouwen dat we er gezamenlijk weer bovenop komen”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief