Afbeelding
Foto: Google Maps

Bergse bouwkoten voor 450.000 euro hersteld: ‘Overbrugging voor 2 of 3 jaar’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGENOP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat de Bergse bouwkoten aan de Calandweg 15a, 41 – 47a en Stadsschuur 1-3 herstellen om de veiligheid weer op een verantwoord niveau terug te brengen en de bouwkoten op korte termijn te heropenen. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt in een voorstel aan de gemeenteraad. Kosten? 450.000 euro. 

Op 10 februari 2021 werden de bouwkoten voor onbepaalde tijd gesloten naar aanleiding van een onafhankelijke veiligheidsscan. Volgens de gemeente vraagt de staat van de gebouwen al sinds 2016 om verbetering. Omdat er gesproken werd over nieuwe huisvesting, werd de onveilige situatie de afgelopen jaren getolereerd. “Echter door de gemeenteraad zijn herhaaldelijk besluiten genomen en vervolgens weer teruggedraaid.” Het gebrek aan perspectief heeft er daarom voor gezorgd dat het college nu toch stappen wil ondernemen om ervoor te zorgen dat de Bergse bouwers toch weer aan de slag kunnen. 

Minimale gebouwveiligheid

“De gebouwen worden niet bestempeld als onveilig maar houding en gedrag van gebruikers kunnen leiden tot onveilige situaties die mogelijk gevolgen kunnen hebben. Als eigenaar en verhuurder zijn wij verantwoordelijk voor het feit dat de gebouwen die wij verhuren in goede staat zijn (schoon, heel, veilig).” De gemeente is daarmee dus verantwoordelijk voor de herstelwerkzaamheden. “Het op orde brengen van de gebouwveiligheid voor een (overbruggings-)periode van 2 tot 3 jaar vraagt om o.a. het vervangen van roldeuren, gasheaters, afzuigventilators, hemelwaterafvoeren, sloten e.d. De uitwerking van de plannen beperkt zich slechts tot het op orde brengen van de minimale gebouwveiligheid van de gebouwen.”

Investering

Door in te stemmen met dit voorstel kunnen de Bergse Bouwclubs weer beschikken over gebouwen die in de basis veilig zijn. “Met het uitvoeren van de benodigde werkzaamheden is de situatie m.b.t. levensduur verlengend onderhoud niet opgelost.” Het college hoopt over 2 of 3 jaar alsnog meer duidelijkheid te hebben over de toekomst van de Bergse bouwkoten, maar tot die tijd kan er dus weer gebouwd worden. De investering die nu wordt gedaan, wordt zo ingericht dat veel materialen hergebruikt kunnen worden. “Naar verwachting kan circa 80% tot 90% van het aan te schaffen materiaal hergebruikt worden.”

Kosten

Omdat de gemeente geen geld apart heeft gezet voor onderhoud aan de gebouwen, moest het college wel even op zoek naar financiering voor de herstelwerkzaamheden. Die heeft de gemeente gevonden in de onderhoudsbudgetten voor het BVG-gebouw en budgetten voor het stadskantoor. Zo wordt er 390.000 euro minder besteed aan onderhoud in het stadskantoor en 59.000 euro aan onderhoudskosten aan het BVG-gebouw. “Gezien de ontwikkelingen inzake dit pand, het herhuisvesten van de huidige gebruikers in het stadskantoor, wordt voorgesteld dit onderhoud te schrappen. Hierbij gaan we ervan uit dat het pand vervolgens afgestoten gaat worden waardoor onderhoud niet noodzakelijk is.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief