Afbeelding
Foto: Waterschap Brabantse Delta

Onttrekkingsverbod voor water in Bergen op Zoom: Bleekloop en Zoom

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Waterschap Brabantse Delta heeft vanaf vandaag de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater ingesteld. Dat geldt voor vijf stroomgebieden, waaronder ook de Bleekloop en de Zoom in Bergen op Zoom. Bij een onttrekkingsverbod mag er geen water meer uit de watergangen en aangesloten sloten en beken worden gehaald voor bijvoorbeeld beregening.

Het zijn de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in 2021. Afgelopen jaren ontstonden in deze gebieden ook als eerste verschijnselen van droogte, met een onttrekkingsverbod tot gevolg. Het onttrekkingsverbod geldt vanaf 11 juni 2021 en duurt tot dat het wordt ingetrokken. Wanneer dat is, kan het waterschap nu nog niet zeggen. Voor andere gebieden in West-Brabant geldt (nog) geen onttrekkingsverbod.

Kees de Jong, dagelijks bestuurslid waterschap Brabantse Delta, over de onttrekkingsverboden: ‘Ondanks de regen die er dit voorjaar is gevallen, moeten we tóch onttrekkingsverboden instellen. Dat doen we om voldoende water in de sloten en beken te houden. De waterstanden in deze gebieden zijn al aan de lage kant. En met het vooruitzicht van aanhoudende hoge temperaturen en hogere verdamping, is de kans groot dat we meer water kwijtraken dan dat er bijkomt. Deze onttrekkingsverboden zijn dus nodig om verdroging in de gebieden tegen te gaan.

De zakkende grondwaterstanden, de droge zomers van de afgelopen jaren en de oplopende temperaturen zorgen ervoor dat het waterschap maatregelen moet nemen. Als het waterpeil in een gebied teveel zakt, stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in. De lagere waterstand kan namelijk zorgen voor schade aan oevers en kaden. Ook kunnen dieren en planten in het water dood gaan. Het waterschap houdt de situatie goed in de gaten en zodra het kan, wordt een onttrekkingsverbod ingetrokken. Dit wordt bekendgemaakt via de website en www.officielebekendmakingen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief