Afbeelding
Foto: Shutterstock

CDA, VVD en Lijst Linssen pleiten voor tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Arbeidsmigranten moeten in de toekomst alleen gehuisvest worden in tijdelijke huisvesting voor maximaal 15 jaar. Dat stellen de Bergse fracties van VVD, Lijst Linssen en het CDA. De politieke partijen dienen vanavond een motie in om dit te bewerkstelligen.

“Zij zijn nu overgeleverd aan huisjesmelkers die panden aan hen verhuren in woonwijken”, stellen de partijen. “Daarmee worden  deze panden onttrokken aan de toch al overspannen woningmarkt, waardoor verdringing ontstaat voor onder meer starters (jongeren), senioren en doorstromers op de woningmarkt.” De partijen vinden dan ook dat er humane huisvesting moet komen, maar wel tijdelijk.

De fracties stellen dat arbeidsmigranten op dit moment onmisbaar zijn op de arbeidsmarkt, maar de situatie kan volgens de partijen over vijftien jaar weer geheel anders zijn. “En dat rechtvaardigt niet dat projectontwikkelaars en uitzendbureaus definitieve planologische posities mogen innemen in de schaarse bouwruimte in onze gemeente.” 

Semipermanente bouw is volgens de fracties sowieso sneller te realiseren en daarmee houdt de gemeente de regie over mogelijke bouwlocaties in de toekomst. “Daarmee wordt de druk op de woningmarkt ontlast omdat woningen die onder (soms erbarmelijke omstandigheden) nu worden verhuurd aan arbeidsmigranten vrij komen om de knelpunten op de reguliere woningmarkt op te lossen voor jongeren, starters, senioren en crisishuisvesting.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief