Foto: Remko Vermunt

Bergen op Zoom in top 100 MKB-vriendelijkste gemeente? ‘Wordt een langdurig traject’

BERGEN OP ZOOM - Het wordt een langdurig traject om Bergen op Zoom in de Top 100 van MKB-vriendelijkste gemeenten van Nederland te krijgen. Dat laat wethouder Jeroen de Lange weten op vragen van Dominique Hopmans (VVD). De gemeente Bergen op Zoom staat nu nog op plaats 269 en dat noemde Hopmans een ‘betreurenswaardige’ plek.


De ranglijst wordt gebaseerd op basis van vier factoren: de tevredenheid van de ondernemers over de gemeente Bergen op Zoom, het imago van gemeente Bergen op Zoom bij ondernemers buiten de gemeente, de communicatie en beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf en de gevoelswaarde van de lokale lasten. “Uit dit onderzoek blijkt dat er voor ons als lokale gemeente uitdagingen liggen om het beter te doen”, stelt wethouder De Lange. 

Hij is bereid om daar moeite in te steken, al gaat het volgens de wethouder een langdurig traject worden. “Als gevolg van het Focusakkoord 2020 is de gemeentelijke doelstelling met betrekking tot de economische structuurversterking echter versoberd naar de wettelijke taak. Zo is met het afschaffen van onder meer parkmanagement in het jaar 2021 het aantal contactmomenten met het georganiseerde bedrijfsleven op bedrijventerreinen sterk verminderd.” 

In de komende jaren zal als gevolg van de bezuinigen op niet-wettelijke taken de dienstverlening verder worden afgeschaald en dat komt de positie van de gemeente Bergen op Zoom op deze lijst niet ten goeden. “Binnen de kaders van het Focusakkoord zullen wij trachten de dienstverlening aan ondernemers op peil te houden.” Zo wil de gemeente proberen om gemeentelijke opdrachten zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen van lokale ondernemers, zodat zij hiervan kunnen profiteren. 

“Wij kunnen deze ambitie alleen samen bereiken als van raad tot ambtenaar het belang van het (lokale) bedrijfsleven voor onze gemeente wordt uitgesproken, uitgevoerd en wordt geïnvesteerd. De in het Focusakkoord geformuleerde doelstelling met betrekking tot de economische structuurversterking kan daarmee op gespannen voet staan en realisme van een nieuwe werkelijkheid van ons allen vraagt.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief