Foto: Remko Vermunt

Van bijstand naar baan: ‘Sommige kindjes kunnen niet praten, dus dan praten we in gebarentaal’

BERGEN OP ZOOM - Drie vrouwen hebben in het afgelopen anderhalf jaar een traject gevolgd om vanuit de bijstand weer aan het werk te komen. Ze volgden de opleiding Helpende Zorg & Welzijn bij Curio en na een paar intensieve maanden mochten ze afgelopen week hun diploma in ontvangst nemen.


De 57-jarige Miranda Hopmans is één van de drie vrouwen die vanuit de bijstand aan een baan is geholpen, dankzij dit traject. Ze werkt nu bij Dagbesteding de Pompon met kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. “Ik hoop dat ik hier mag blijven en dat ik een vaste plek krijg. Je krijgt zoveel liefde van die kindertjes.”

Miranda heeft vroeger verschillende baantjes gehad. Ze werkte bij Bakkerij Groffen, in verschillende supermarkten en ze heeft schoonmaakwerk gedaan, maar ongeveer drie jaar geleden kwam ze in de bijstand terecht. “Dat is heel frustrerend. Ik heb wel werk gezocht en soms ook een baantje gehad in de schoonmaak, maar dat was steeds maar voor een paar uurtjes.” 

De zorg trok haar wel en daarom ging ze bijna twee jaar geleden aan de slag met het traject ‘van bijstand naar baan’. “Dit was eigenlijk liefde op het eerste gezicht.” In de afgelopen periode heeft Miranda zorg verleend bij dagbesteding de Pompon en dat doet ze met veel plezier. “Sommige van die kindjes kunnen niet praten, dus dan praten we in gebarentaal. Dat heb ik hier geleerd”, zegt ze vol trots. Ook leerde ze hoe je kinderen staand kan verschonen in plaats van liggend. “Dat pas ik nu ook toe op mijn kleinkind”, lacht ze. 

Ze is enorm blij met de kans die ze heeft gekregen, al was het soms wel zwaar. “Ik heb vorig jaar twee keer een beroerte gehad. Puur door de stress, maar gelukkig heb ik er niets aan overgehouden. De concentratie was toen wel even weg, maar ik heb doorgezet en dankzij de school heb ik het toch af kunnen maken.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief