Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Van bijstand naar baan: ‘Hoe meer stageplaatsen er vrijkomen, hoe meer dames we kunnen opleiden’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Drie vrouwen hebben in het afgelopen anderhalf jaar een traject gevolgd om vanuit de bijstand weer aan het werk te komen. Ze volgden de opleiding Helpende Zorg & Welzijn bij Curio en na een paar intensieve maanden mochten ze afgelopen week hun diploma in ontvangst nemen.

Het idee voor dit traject ‘Van bijstand naar baan’ komt van Issebel van Beveren en Manon Struijs, beiden werkzaam voor Werkcentrum Brabantse Wal. “Het idee is zo’n twee jaar geleden ontstaan”, legt Issebel uit. “We zagen dames die in een uitkeringspositie zaten. Zij werkten al wel vrijwillig in de zorg, maar omdat ze niet de juiste papieren hadden konden ze niet betaald aan de slag.”

Daar zagen Issebel en Manon een kans. Er werd contact gelegd met Curio en een paar maanden later zijn zeven dames uit de bijstand aan de slag gegaan bij de BBL-opleiding. Dat houdt in dat je één dag in de week naar school gaat en de andere dagen ben je in de praktijk bezig. “Drie dames zijn uiteindelijk afgevallen. Eén vanwege het niveau en de andere twee omdat het fysiek gewoon te zwaar was.” Van de overige vier hebben er nu drie een diploma in handen. “Voor de laatste was het moeilijk om een stageplaats te vinden. Zij gaat in september alsnog stagelopen en krijgt dan in december haar diploma.” 

Manon en Issebel zijn tevreden over het project en willen het dan ook graag voortzetten. “In september gaan er sowieso twee nieuwe dames aan de slag met het traject. We hebben nog meer dames klaarstaan, maar we zijn wel afhankelijk van werkgevers. Hoe meer stageplaatsen er vrijkomen hoe meer dames we kunnen opleiden.” Wil je als werkgever meewerken aan dit traject? Dan kan je contact opnemen met Manon en Issebel via het Werkcentrum Brabantse Wal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief