Afbeelding
Foto: Gea Vriens

De Bospoort heeft definitieve plek in Anton van Duinkerkenpark

Door: Gea Vriens Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Na vele omzwervingen heeft de Bospoort eindelijk zijn definitieve plek gekregen. In het Anton van Duinkerkenpark kunnen bezoekers van het park genieten van de poort en er fietsen dagelijks mensen onderdoor. 

De Bospoort, voor veel Bergenaren een bekend kunstwerk, heeft zijn vaste plek gekregen in het Anton van Duinkerkenpark. De poort is ontworpen en gemaakt door het kunstenaarscollectief Krot en Co en staat sinds een paar weken in het park. Woensdag 28 juli is de poort officieel in gebruik genomen door wethouder Patrick van der Velden, een aantal leden van het kunstenaarscollectief Krot en Co en een aantal vrijwilligers die samen onder de poort door fietsten. “De poort is één van de grootste monumenten in de stad en daar mogen we trots op zijn”, vertelt wethouder Patrick van der Velden.

De Bospoort is oorspronkelijk bedoeld als mobiele poort die bij diverse gelegenheden opgezet zou worden. Onder andere tijdens de Krabbenfoor werd de poort gebruikt en op verschillende plaatsen in de Bosstraat gezet. Na bezwaren van omwonenden was dit niet meer mogelijk en is er gezocht naar een andere locatie voor de poort. Nadat diverse locaties in beeld waren, maar steeds afvielen om verschillende redenen, werd de poort in 2016 in de opslag van het facilitair bedrijf gezet. Dick Mulder, oud-werknemer van het facilitair bedrijf vertelt: “We stonden ’s morgens om vijf uur in de stad om de poort te plaatsen en weer af te breken zodat het verkeer er geen last van had”. Omdat het steeds moeilijker werd om een plek voor de poort te vinden is nu besloten om hem definitief in het Anton van Duinkerkenpark te plaatsen. Zo kunnen alle bezoekers van het park van de poort genieten.

Peter Pel van Krot en Co vertelt: “In 2006 zijn we gaan nadenken over het ontwerp en de constructie. We hebben een paar kleine modellen gemaakt van papier en steeds opnieuw gekeken hoe we het dak van de poort het beste konden vormgeven en welke materialen we zouden gebruiken. Uiteindelijk hebben we twee maanden bij machinefabriek Heijnen aan de poort gewerkt om onder andere de bladeren van het dak vorm te geven en in 2010 was de poort klaar”.

“Natuurlijk kan zo’n project niet gedaan worden zonder de hulp van een aantal vrijwilligers en bedrijven”, vertelt Kees de Korte, ambtenaar bij de gemeente Bergen op Zoom. “Zo hebben onder andere machinefabriek Heijnen, Beuken en Van Overveld meegewerkt en heeft Jeroen Huijsmans het transport verzorgd.” Iedereen is het erover eens dat de plek in het park een goede oplossing is. “De poort is een echte blikvanger en moet gebruikt kunnen worden en dat is nu gerealiseerd”, besluit Tom van Eekelen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief