Afbeelding
Foto: Pixabay

Kritiek op ‘belabberd beheer’ van openbare ruimte in Bergen op Zoom

Door: Vera de Geus Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Joost Pals van Lokaal Realisme uit forse kritiek op de het onderhoud van straten en plantsoenen in de gemeente Bergen op Zoom. Hij spreekt zelfs van belabberd beheer waar de partij al eerder aandacht voor vroeg. Volgens Pals regent het reacties van bewoners en wordt er qua oorzaak vooral gewezen naar de financiële situatie van de gemeente.  Toch is hij van mening dat het onderhoud van de openbare ruimte een stuk beter kan. 

“De afgelopen periode heeft Lokaal Realisme meermaals gewezen op het belabberde beheer en onderhoud van de openbare ruimte door de gemeente”, zo begint Pals. “Naar aanleiding daarvan hebben we nogal wat reacties gekregen van inwoners die zich ergeren aan het gebrekkige onderhoud van de straten en plantsoenen. Uit de reacties zijn een aantal patronen te herkennen. Inwoners die contact opnemen met de gemeente krijgen vaak te horen dat het gebrekkige onderhoud het gevolg is van de financiële situatie van de gemeente. Nu zijn wij de laatste om te ontkennen dat de gemeentelijke financiën penibel zijn, maar toch bevreemdt ons de gemakkelijke dooddoener van de financiën.”

Eigen houtje
Volgens Pals is de afgelopen tijd duidelijk geworden dat de gemeenteraad geen forse bezuinigingen meer wil op dit onderwerp. “Bij de tweede begrotingswijziging heeft het college zelf aangegeven om niet meer terug te komen met een bezuiniging op het onderhoud van de openbare ruimte. Sterker nog, er werd verwezen naar een enquête waar 72% van de deelnemende inwoners aangaf niet akkoord te zijn met verdere bezuinigingen op dit onderwerp. Toch lijkt men nu op eigen houtje alsnog te beknibbelen op de onderhoudskwaliteit. Onderhoud dat simpelweg niet meer uitgevoerd wordt. Er is een duidelijke achteruitgang te zien in veel straten en plantsoenen. Dat is niet zoals afgesproken”, zo vindt het raadslid.

Nonnetje

Pals neemt het Nonnetje in de Markiezaten als voorbeeld. “Daar is door omwonenden gewezen op een berm die niet werd gemaaid. Het bleek dat de straat niet was opgenomen in de onderhoudsplannen. Na veel hangen en wurgen is dat alsnog gebeurd, maar enkel een smal strookje langs de straat. Het achterliggende deel van de groenstrook wordt niet onderhouden. Ook hier werd het onterechte excuus van bezuinigingen gebruikt. Zelfs inwoners die gemotiveerd zijn om zelf flink bij te dragen om hun buurt netjes te onderhouden zakt op die manier de moed in de schoenen. Vanuit meerdere straten, bijvoorbeeld aan de Augustalaan, ontvingen we meldingen over het onkruid tussen de bestrating. Natuurlijk is het mooi als mensen meehelpen om hun eigen straat te onderhouden, maar het lijkt niet enkel meer te gaan om “meehelpen”, maar om geheel afschuiven op omwonenden. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ook zijn niet alle inwoners in staat om zo intensief mee te helpen. We hebben voorbeelden van 70+-ers die wel willen, maar simpelweg niet (meer) kunnen”, zo legt Pals uit. Hij wil van de gemeente weten hoe het college over de staat van het onderhoud denkt en welke verbeterpunten er zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief